Str. Trei Ierarhi Nr. 2
700028 Iasi, Romania
Tel (4) 0232.216.884
Tel/ Fax (4) 0332.110.800
Mobil: (4) 0740.570.752
Follow Editura ALFA on Twitter @editalfaFollow Editura ALFA on Twitter @editalfa
Acasa | Comanda | Autori | Colectii | Reviste | Contact | Parteneri | Termeni de utilizareCOLECTIA
RESTITUIRI


C. Negruzzi & M. Kogalniceanu
200 RETETE CERCATE DE BUCATE, PRAJITURI SI ALTE TREBI GOSPODARESTI


Format: A5
Nr. pag.: 150
ISBN: 973-8278-39-2
Comanda prin email

Pret: 21 RON / 210,000 lei

Bucatele sunt tot beftecuri, anghemahturi, budinci si blamanje, bucate favorite in tinuturi si care de unii se mananca cu sardele, ca sa nu fie prea dulci si sa strice dintii. (Mihail Kogalniceanu)CRUCEA LUI FERENT
- un monument uitat
Nou!

Format: A5
Nr. pag.: 70
ISBN: 973-8278-37-6
Comanda prin email


Orice om care lucrează langa un monument istoric se intreaba cine si de ce l-a construit, care este semnificatia lui. Zilnic privesc pe fereastra Crucea lui Ferent si m-am intrebat, de multe ori, ce s-a intamplat pe locul unde eu imi desfasor activitatea. Stiam cate ceva de batalia ce s-a dat aici, de faptul ca sub movila se afla osemintele celor cazuti in lupta. Curiozitatea m-a determinat sa caut si sa gasesc, prin aceasta carte, raspunsuri la problemele care ma preocupau. (Ioan Ciubotaru)

CRUCEA LUI FERENT
- un monument uitat


Format: A5
Nr. pag.: 70
ISBN: 973-8278-37-6
Comanda prin email


Orice om care lucrează langa un monument istoric se intreaba cine si de ce l-a construit, care este semnificatia lui. Zilnic privesc pe fereastra Crucea lui Ferent si m-am intrebat, de multe ori, ce s-a intamplat pe locul unde eu imi desfasor activitatea. Stiam cate ceva de batalia ce s-a dat aici, de faptul ca sub movila se afla osemintele celor cazuti in lupta. Curiozitatea m-a determinat sa caut si sa gasesc, prin aceasta carte, raspunsuri la problemele care ma preocupau. (Ioan Ciubotaru)

Marius Cirlan
DESTINE FRANTE


Format: Academic
Nr. pag.: 236
ISBN: 973-8953-78-2
Comanda prin email

Pret: 31 RON / 310,000 lei

Cartea este rezultatul studierii dosarelor de securitate din Arhivele CNSAS ale membrilor unei familii: tatal colonel (rez.) Cirlan Vasile si cei doi fii: Cirlan Virgil si Cirlan Marius Paul, ultimul fiind si autorul cartii.

Un capitol este rezervat sotiei si mamei Cirlan Paula.
Col. (rez.) Cirlan Vasile a fost detinut politic in perioada anilor 1950-1962 si cu domiciliul fortat timp de 2 ani (1962-1964). El este prezentat asa cum a ramas in amintirea autorului si pe baza a 3 dosare de urmarire informativa (1948-1951, 1961-1965, 1966-1969) si a 3 dosare penale fiind acuzat de crime de razboi (1945-1954).

Cirlan Virgil, student la Facultatea de Stiinte Naturale din Iasi a fost detinut politic in perioadele 1949-1955 si 1959-1964. Activitatea sa anticomunista si viata sa distrusa de comunisti sunt descrise pe baza amintirilor autorului si a 4 dosare de urmarire informativa care cuprind anii 1957-1959, 1959-1965, 1965-1970 si 1976-1978.

Cirlan Marius Paul cu dosar de urmarire informativa in perioada 1959-1974 si Cirlan Paula (fara dosar) sunt reprezentantii familiei care nu au facut inchisoare, dar s-au gasit in marea inchisoare care a fost Romania socialista si care au suportat nenumarate umilinte, nedreptati si lipsiri de drepturi cu urmari adanci asupra vietii lor personale.

Cartea se adreseaza tuturor romanilor, in special tineretului putin interesat de dramele traite de parintii si bunicii lor. Tot atat de mult se adreseaza si strainilor doritori sa traiasca in comunism.


Ioan Saizu
MODERNIZAREA ROMANIEI CONTEMPORANE


Format: Academic
Nr. pag.: 292
ISBN: 973-8278-20-1
Comanda prin email

Pret: 28 RON / 280,000 lei

Intr-un climat international propice extinderii metodelor moderne de productie, de circulatie, de schimb si de consumatie, mai cu seama pana la instaurarea nazismului in Germania, Romania, intrata intr-o noua etapa de indata ce Marea Unire a fost faurita, fapt care reclama solutionarea unor sarcini fundamentale pe plan economic, politic, social si cultural-artistic, a dat curs, dupa un model propriu dorit, vrednicilor preocupari de a face un pas decisiv in progres.

Generatia care adusese la biruinta ideea de unitate nationala dorea acum sa directioneze Romania spre un ideal constructiv prin excelenta, cultural si civilizator prin esenta, productiv prin scop, ideal imposibil de atins fara a ridica la rang de realitate problemele de organizare stiintifica a muncii si a productiei, asupra carora specialistii nostri, indeosebi cei legati de practica industriala, au atras atentia inca spre sfarsitul secolului XIX.


Ion C. Hiru
O VIATA PRIVITA DIN BALCON

Format: A5
Nr. pag.: 438
ISBN: 606-5400-31-3
Comanda prin email

Pret: 38 RON / 380,000 lei 

Din balconul imaginar, vad spectacolul trist al strazii. Toti merg la intalnirea cu DOAMNA IN NEGRU; unii mai incet, altii mai grabnic; unii mai bogati, altii saraci lipiti pamantului; unii se indreapta spre ea, altii trec pe partea cealalta; unii demni, altii umilindu-se in genunchi, care cum ii este datul.

„Viata unui om nu trebuie judecata dupa elanul cu care ai pornit la drum, ci dupa obstacolele pe care oamenii le-au pus de-a curmezisul ei”.

Nu pot crede cum trec anii asa de repede, cat esti de inconstient  cate­oda­ta de ire­versibili­ta­tea tim­pu­lui, cum lasi lucru­rile ne­ter­­­mi­­nate, pentru maine si alt maine si altul si altul pana constati cu regre­te ca din multe puncte de ve­dere nu te-ai realizat sau n-ai rea­li­zat tot ce puteai realiza pen­tru tine, socie­tate, seme­nii tai.

Acum, la peste sase de­­­cenii, descopar marile erori ale vietii, ce am gresit fata de mine, fata de altii; ce am oferit eu oamenilor, ce mi-au dat ei mie; cum tim­pul a trecut prin mine, de multe ori alunecand pe langa.
Nu-i mai putin adeva­rat ca descopar, privind re­tro­spectiv, si greselile altora fata de mine, mai ales ale ace­lora in care am avut in­cre­dere, cuprinsi de invidie si purtati de undele maleficului au lovit mana cu care i-am ajutat.

Am fost stapanit, uneori, de betia urcusului in acei ani ai tineretii cand consideram ca orice zboara se mananca, dar nu au lipsit nici clipele declinului, viata trezindu-ma din reverie, restabilindu-mi contactul cu pamantul, dandu-mi noi aripi cu care am incercat sa ma inalt, aripi de multe ori zdrobite de invidia si rautatea umana.

George Baciu
OBSTILE SATESTI - Leaganul namului romanesc

Format: A5
Nr. pag.: 190
ISBN: 606-5400-31-3
Comanda prin email

Pret: 19 RON / 190,000 lei 

Aceasta carte s-a ivit la umbra gandului ca astazi Romania e vraiste. Valorile nu mai sunt valori, istoria – cartea noastra de identitate – e un simplu proces verbal copiat in multe manuale, dupa cum se arata interesul autorilor. Prea putin se vorbeste despre obstea sateasca, despre acel „ocol” al sufletului scrobit in palma bunicului umbland haihui cu plugul pe mosia satului, ori in basmaua bunicii plina cu povestile zalmoxiene.

Obstea romaneasca, prelinsa pe marginea raurilor si adormita la umbra codrilor este dorul nostru de libertate. Aici e Miorita, aici e ciobanul roman, aici e radacina Basarabilor si Musatinilor, „datatori de legi si datini”.

Tot aici e Nica al lui Stefan a Petri, Ion al Rebreanului si mai ales Moromete… Stapani ai pamantului, intelepti ai obstii, lacrime ale identitatii noastre nationale. Traitoare in vremea si locul satului, pentru devenirea intru fiinta.

Obstea e SATUL, acea icoana – cu prispa si tei in fata portii, cu scartait de cumpene si tors de fuior la gura sobei – plina de toata rabdarea lumii, asezata in camera de duminica a destramarii noastre.

Ion C. Hiru
POVESTI ADEVARATE -Crampeie de viata


Format: A5
Nr. pag.: 180
ISBN: 978 606 540 030 6
Comanda prin email

Pret: 18 RON / 180,000 lei 

In acest volum, profesorul Ion C. Hiru ne face dovada implicarii sale, a omului care se opune mersului pe orbecaiala si nu  accepta datul sortii. Se intoarce la izvoarele vii ale faptelor de viata legate de obarsie si la voievozii care au scris pagini de aur.

Cartea este o adevarata hrana spirituala, te cheama la un fel de participare alaturi de autor, te implica, te indeamna sa revii asupra unor pasaje, sa te desprinzi putin de ea si sa retraiesti pe cont propriu ceea ce ai citit, valori apte sa iradieze.

Scrisul lui e ca o cheie care ne deschide o usa pentru a privi acea lume de care putem fi mandri fara ostentatie, o mandrie izvorata din simplitatea faptelor marete. Gasim pagini memorabile cu intamplari, evenimente, chipuri de oameni care pot schimba multe convingeri existentiale. Cartea este strabatuta de fiorul dragostei pentru oameni, ei alcatuiesc marile repere afective, fiindca, la urma urmelor, doar dragostea de oameni si intelegerea cu ei formeaza substanta vietii.

Oamenii profesorului Ion C. Hiru sunt cei ai starii pozitive, ai implinirii, ai bunavointei, ai harniciei pentru implinirea frumusetii drumului ales, oameni traind in lumina devenirii si care ne transmit mesajul credintei a tot biruitoare. Cei rai si ticalosi raman in umbra. Autorul participa la evenimentele comunitatii, traieste toate miscarile, ii aude respiratia, se contopeste cu suflarea Domnestiului si ne transmite adevarate crampeie de viata vibranta. Unele povestiri au caracter auto-biografic prezentate cu o emotie supravegheata. In ele pulseaza autenticitatea realizata convingator printr-un limbaj simplu si direct, cel mai adesea prin relatarile bunicii.

Si pentru ca nu s-a stins dragostea pentru limba si literatura romana pe care profesorul Ion C. Hiru a transmis-o intreaga sa viata elevilor sai, gasim pagini de emotionante momente ale istoriei, ale locurilor, ale oamenilor, reflectate in folclor, in literatura culta sau in propria-i viziune. Este incitant modul cum autorul si-l imagineaza pe mesterul Manole intr-un dialog cu domnitorul – ctitorul bijuteriei arhitectonice Curtea de Arges, ori modul cum ne trece prin literatura culta legand-o de Domnesti, vorbind de Sultanica din nuvela cu acelasi nume de B. St. Delavrancea. („O alta Sultanica”) sau relatand tragedia in desfasurare a „Triunghiului vietii dragostei si mortii” format din St. O. Iosif, Natalia Negru si Dimitrie Anghel.

Citind cartea, pe fiecare ne incearca dorinta de a vedea locul nasterii noastre invaluit in aura de frumuseti a acestei localitati asezata „la capatul de dinspre vesnicie al maritului blazon domnestean”. Nu te poti desparti de carte fara sa trimiti un gand  de pretuire profesorului Ion C. Hiru, localnicilor si personalitatilor locale pentru ca in ei a ars focul sacru al dragostei pentru Domnesti din care au facut o adevarata bijuterie.

Elena BUICA (scriitor) – Canada

George Panu
PORTRETE SI TIPURI PARLAMENTARE

Format: A5
Nr. pag.: 250
ISBN: 973-8278-09-0
Comanda prin email

Pret: 21 RON / 210,000 lei

Portrete si tipuri parlamentare, adevarata inovatie in publicistica romaneasca a vremii, revela un exceptional portretist, de esenta clasica. Portretele sale sunt bine construite, observatiile sunt ale unui moralist de mare patrundere, „caracterele sunt descrise cu umor si ironie incisiva, analiza psihologica revela profunzime deosebita, descrierile denota un fin observator, verva polemica mentine treaz interesul cititorului. (Dan Jumara)

Gheorghe Asachi
SCRIERI LITERARE
Vol. 1


Format: A5
Nr. pag.: 386
ISBN: 973-8278-87-2
Comanda prin email

Pret: 21 RON / 210,000 lei

„Viata si activitatea acestui pionier al culturii noastre moderne au format in decursul vremii obiectul mai multor monografii si studii speciale, precum si al unui mare numar de pagini cu caracter de sinteza, in toate tratatele si manualele de istorie a Romaniei, de istorie a literaturii, a teatrului, a artelor plastice, a presei si a invatamintului romanesc, in prefetele unor editii ale operelor sale si in diverse alte lucrari.

Ca atare, trecind peste unele fapte bine cunoscute si peste ama­nunte, ne vom opri in paginile urmatoare numai asupra momentelor si aspectelor mai importante din viata si activitatea lui, pentru a le prezenta in lumina bibliografiei asachiene celei mai noi si a datelor aflate in unele manuscrise si documente necunoscute, autografe ale lui Asachi, descoperite si studiate de noi cu prilejui alcatuirii edi­tiei de fata. Vom folosi cu precadere informatiile oferite de prima versiune a autobiografiei sale, ramasa in manuscris, care – spre deosebire de versiunile publicate de el – contine o serie de date noi privitoare la studiile si la activitatea de pana la 1828.” (N.A. Ursu)

Gheorghe Asachi
SCRIERI LITERARE
Vol. 2


Format: A5
Nr. pag.: 400
ISBN: 973-8278-86-4
Comanda prin email

Pret: 22 RON / 220,000 lei

"D. Aga Gh. Asachi este barbatul acela care in vremi grele s-au straduit pentru luminarea neamului sau, D-lui este acel carele pentru literatura Moldaviii au facut singur mai mult decat toti moldovenii impreuna." (Mihail Kogalniceanu)
Ionela Butu
REPERTORIU DE LITERATURA PIANISTICA
Sistematizare pe genuri muzicale

Format: Academic
Nr. pag.: 248
ISBN: 973-8278-16-3
Comanda prin email
Pret: 22 RON / 220,000 lei

Volumul de fata cuprinde opusurile creatiei pianistice reprezentative, incepand cu secolul al XVII–lea si pana in prezent.

Ideea de a oferi celor vizati un instrument de lucru structurat pe baza conceptului de gen muzical, a fost inspirata de lucrarea remarcabilului pianist si pedagog Alfred Cortot, Cours d’interpretation (Ressources, Paris - Genève, 1979).

Determinat de sursa de referinta amintita, volumul se adreseaza pianistilor evoluati (interpreti si pedagogi) care, prin comparatii de ordin estetic si stilistic urmaresc aprofundarea sensurilor muzicii.

Volum ingrijit de VICTOR DURNEA
SCRISORI CATRE N.I. HERESCU


2005
Format: A5
Nr. pag.: 304
ISBN: 973-8278-88-0
Comanda prin email

Pret: 24 RON / 240,000 lei

Viata si activitatea didactica, stiinţtifica si literara a lui N.I. Herescu au ramas intr-o umbra densa pana catre sfarsitul anilor '80 ai secolului trecut. Exilul sau, inceput in august 1944 si incheiat tragic, tot intr-un august, al anului 1961, a constituit un motiv suficient pentru autoritatile comuniste de a-i pune numele pe lista neagra.

Abia catre sfarsitul perioadei, un inceput de revalificare a fost posibil. Atunci, mai precis in anii 1983-1984, cativa universitari craioveni au luat initiativa marcarii a opt decenii de la nasterea ilustrului concetatean, dedicandu-i in publicatia lor un grupaj de studii si articole. (Victor Durnea)
___________________________
Editura acreditata de catre
Consiliul National al Cercetarii
Stiintifice din Invatamantul Superior
(Cod CNCSIS 116)
Copyright © 2002-2012 Editura ALFA
Toate drepturile rezervate. All rights reserved.

design by ZIdeZI