Str. Trei Ierarhi Nr. 2
700028 Iasi, Romania
Tel (4) 0232.216.884
Tel/ Fax (4) 0332.110.800
Mobil: (4) 0740.570.752
Follow Editura ALFA on Twitter @editalfaFollow Editura ALFA on Twitter @editalfa
Acasa | Comanda | Autori | Colectii | Reviste | Contact | Parteneri | Termeni de utilizare


COLECTIA
PRO VEST


ACADEMIA ROMANA - INSTITUTUL DE FILOLOGIE ROMANA "A. PHILIPPIDE"
Volum ingrijit de Elena Danila,
Ofelia Ichim, Florin-Teodor Olariu
COMUNICARE INTERCULTURALA SI INTEGRARE EUROPEANA

2006
Format: Academic
Nr. pag.: 324
ISBN: 973-8953-07-3
Comanda prin email

Pret: 35 RON / 350,000 lei

In epoca actuala, a integrarii europene a Romaniei, pe fondul globalizarii tot mai accentuate, tehnologia limbajului uman este esentiala in promovarea diversitatii lingvistice si culturale in Comunitatea Europeana. Pastrarea identitatii limbilor si a culturilor nationale in cadrul societatii informationale globale a fost inca din anii ’90 o realitate, asa cum se arata in avertismentul lui Alain Danzin: „In era electronica, este esential pentru supravietuirea unei limbi ca ea sa fie folosita in sistemele de informare electronica”. Procesarea electronica a unei limbi a devenit de maxima importanta in conditiile evolutiei societatii moderne, in care comunicatiile prin medii electronice le concureaza pe cele traditionale. Procesarea automata a unei limbi si, in mod special, posibilitatile de traducere automata asigura compatibilizarea unei limbi utilizate de o comunitate nationala, medie ca dimensiune, cu limbile de circulatie internationala si mentinerea identitatii lingvistice, in conditiile apropierii de o societate fara granite. Punerea la dispozitie in limba nativa a informatiei din mediul international, precum si transmiterea intr-o limba de circulatie mondiala a informatiilor nationale au devenit demult o responsabilitate nationala. Acest lucru contribuie la inlaturarea barierelor naturale, nationale, culturale si lingvistice, furnizand acces direct la informatie in limba materna a utilizatorilor. Implicit, specificul romanesc poate deveni astfel accesibil oricaruia dintre locuitorii planetei care are acces la Internet.

In contextul de „unitate prin diversitate” pastrarea limbilor si culturilor actuale se bucura de un interes deosebit, fiind stimulata puternic de organisme internationale, precum Comisia Europeana. Mai mult, tinand seama de situatia particulara a limbii romane, este evident ca orice efort in aceasta directie contribuie, in final, si la imbunatatirea comunicarii intre toti vorbitorii de limba romana, inclusiv a celor din afara granitelor (raspanditi in tari precum Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, alte tari ale Comunitatii Europene si ale continentului american), asa cum se doreste si prin actualul program guvernamental: „Guvernul Romaniei are datoria de a actiona pentru sprijinirea dezvoltarii si exprimarea identitatii culturale a romanilor din afara granitelor Romaniei”

Elena Danila

ACADEMIA ROMANA - INSTITUTUL DE FILOLOGIE ROMANA "A. PHILIPPIDE"
DISTORSIONARI IN COMUNICAREA LINGVISTICA, LITERARA SI ETNOFOLCLORICA ROMANEASCA SI CONTEXTUL EUROPEAN Nou!

Format: Academic
Nr. pag.: 726
ISBN: 978 973 8953 92 5
Comanda prin email
Pret: 50 RON / 500,000 lei


Volumul de fata cuprinde textele comunicarilor prezentate la Simpozionul International „Distorsionari in comunicarea lingvistica, literara si etnofolclorica romaneasca si contextul european”, organizat de Institutul de Filologie Romana „A. Philippide” al Academiei Romane, Filiala Iasi, in colaborare cu Asociatia Culturala „A. Philippide” (Iasi, 25–27 septembrie 2008).

Elena ILIESCU &
Ana-Elisabeta TOMORUG

EDUCATIE ECOLOGICA
Srategie si finalitate
Nou!

Format: Academic
Nr. pag.: 292
ISBN: 978 606 540 023 8
Comanda prin email
Pret: 30 RON / 300,000 lei

Simpozionul International “Valori ecologice in dezvoltarea culturii si civilizatiei universale” organizat de Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” Iasi si Asociatia “Clubul Dascalii Ecologisti” Iasi a ajuns la a XXX-a editie. Simpozionul a inlesnit in timp nu doar raporturi de colaborare stiintifica, ci si relatii colegiale si de prietenie cu specialisti din domenii diferite, preocupati de problemele legate de protejarea mediului.

Putem afirma, fara rezerve, ca aceaasta manifestare este la ora actuala o manifestare stiintifica cu traditie si, asa cum se intrevede din programul acestei editii, cu reale sanse pentru viitor. Facem aceasta afirmatie avand in vedere ca printre participantii Simpozionului International “Valori ecologice in dezvoltarea culturii si civilizatiei universale” foarte multi au fost prezenti si la celelalte editii, dar, in acelasi timp, constatam si un numar din ce in ce mai mare de noi parteneri de dialog din tara si de peste hotare.

Prin urmare, preocuparile din ce in ce mai serioase in ceea ce priveste protejarea mediului, precum si dorinta de a fi cunoscute aceste activitati au dus la aparitia unui curent in sistemul de invatamant, atat la nivel preuniversitar cat si universitar, privind formele si metodele de educare  in acest domeniu.

Tema propusa de organizatori a fost generata de multiplele probleme determinate de factorii care au dus la modificarea mediului, acestia avand un impact deosebit in evolutia vietii la scara planetara.
Lipsa de educatie, indiferenta asupra consecintelor in ceea ce priveste poluarea mediului, distrugerea padurilor, practicarea unor sporturi sunt factori care au dus la disparitia unor numeroase specii de plante si animale si au generat aparitia unor fenomene in natura greu de controlat. Din ce in ce mai multi specialisti din diverse domenii afirma ca in acest moment “Natura se razbuna”.

Se pare ca la ora actuala criza economica si financiara are un impact pozitiv asupra problemelor legate de protejarea mediului. Tot mai multe persoane, locuitori ai statelor puternic industrializate iau in considerare intoarcerea la ocupatii traditionale, fapt care va determina o imbunatatire a calitatii mediului.

Lucrarile acestei editii a Simpozionului International “Valori ecologice in dezvoltarea culturii si civilizatiei universale” incearca sa creeze un curent de opinii si atitudini ecologice la care sa adere un numar din ce in ce mai mare de personalitati de marca, precum si factorii decizionali de la cele mai inalte niveluri.

Prin efortul concertat al tuturor se poate reusi in actiunea de promovare a valorilor ecologice.

- Coordonatorii

ACADEMIA ROMANA - INSTITUTUL DE FILOLOGIE ROMANA "A. PHILIPPIDE"
Volum ingrijit de Marius-Radu Clim, Ofelia Ichim, Laura Manea,
Florin-Teodor Olariu
IDENTITATEA CULTURALA ROMANEASCA IN CONTEXTUL INTEGRARIII EUROPENE

2007
Format: Academic
Nr. pag.: 760
ISBN: 973-8953-21-9
Comanda prin email

Pret: 52 RON / 520,000 lei

Volumul de fata cuprinde textele comunicarilor prezentate la Simpozionul International Identitatea culturala romaneasca in contextul integrarii europene, organizat de Institutul de Filologie Romana „A. Philippide” al Academiei Romane, Filiala Iasi, in colaborare cu Asociatia Culturala „A. Philippide” (Iasi, 22-23 septembrie 2006).

ACADEMIA ROMANA - INSTITUTUL DE FILOLOGIE ROMANA "A. PHILIPPIDE"
Volum ingrijit de Ofelia Ichim
ROMANI MAJORITARI - ROMANI MINORITARI
INTERFERENTE SI COABITARI LINGVISTICE, LITERARE SI ETNOLOGICE
Nou!

Format: Academic
Nr. pag.: 890
ISBN-10 973-8953-49-9
ISBN-13 978-973-8953-49-9
Comanda prin email

Pret: 59 RON / 590,000 lei

Volumul de fata cuprinde textele comunicarilor prezentate la Simpozionul International Romni majoritari / Romani minoritari: interferente si coabitari lingvistice, literare si etnologice, organizat de Institutul de Filologie Romana „A. Philippide” al Academiei Romane, Filiala Iasi, in colaborare cu Asociatia Culturala „A. Philippide” (Iasi, 19-21 septembrie 2007).

Abordarea discutiei despre romani majoritari / minoritari ne conduce spre una dintre problemele in curs de cercetare, si anume spre romanii majoritari din Basarabia, aflati in secolul al XIX-lea, dupa 1812, sub ocupatie tarista. Populatia romaneasca, mai ales cea din zonele rurale a putut sa-si pastreze fiinta nationala pentru ca a continuat sa vorbeasca doar limba romana, dar in centrele urbane vorbitorii limbii romane, desi majoritari, au fost constransi, printr-o politica de deznationalizare fortata, sa foloseasca limba administratiei si a puterii politice. Si, prin intermediul scolii, sa se instruiasca numai in limba rusa.

Legaturile neintrerupte cu limba vorbita in celelelte provincii romanesti au constituit mijlocul de realizare a echilibrului intre tendintele acaparatoare, cu deosebire a terminologiei administrative care se infiltra in limbajul oral si scris, cu consecinte dezastruoase pentru topica frazei si pastrarea, nealterata, a structurii latine a limbii. Consecinte mult mai perfide, insidioase, se generalizau prin faptul ca ocupantul era de aceeasi religie, ceea ce il proiecta, in mentalitatea populara, pe un palier superior, intreaga viata sufleteasca fiind subsumata acestei „aserviri”, din punct de vedere administrativ, a bisericii locale ierarhiei superioare moscovite, care isi trimitea in aceasta zona de frontiera a Imperiului oamenii ei, pregatiti si reprezentativi din punct de vedere etnic.


3ACADEMIA ROMANA - INSTITUTUL DE FILOLOGIE ROMANA "A. PHILIPPIDE"
SPATIUL LINGVISTIC SI LITERAR ROMANESC DIN PERSPECTIVA INTEGRARII EUROPENE

Format: Academic
Nr. pag.: 484
ISBN: 973-8278-49-X
Comanda prin email

Pret: 42 RON / 420,000 lei

Volumul de fata cuprinde textele comunicarilor prezentate la Simpozionul International Spatiul lingvistic si literar romanesc din perspectiva integrarii europene, organizat de Institutul de Filologie Romana „A. Philippide” al Academiei Romane, Filiala Iasi, in colaborare cu Asociatia pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman ASTRA, Despartamantul „M. Kogalniceanu” (Iasi, 1-2 octombrie 2004).


___________________________
Editura acreditata de catre
Consiliul National al Cercetarii
Stiintifice din Invatamantul Superior
(Cod CNCSIS 116)

Copyright © 2002-2011
Editura ALFA
Toate drepturile rezervate. All rights reserved.

design by ZIdeZI