Str. Trei Ierarhi Nr. 2
700028 Iasi, Romania
Tel (4) 0232.216.884
Tel/ Fax (4) 0332.110.800
Mobil: (4) 0740.570.752
Follow Editura ALFA on Twitter @editalfaFollow Editura ALFA on Twitter @editalfa
Acasa | Comanda | Autori | Colectii | Reviste | Contact | Parteneri | Termeni de utilizare



COLECTIA M
ONOGRAFII


Ioan Leonte
Fanica A. Ungureanu-Racoita
BISERICA ''NOCORITA'' DIN IASI


Format: A5
Nr. pag.: 94
ISBN-10 973-8953-22-7
ISBN-13 978-973-8953-22-2
Comanda prin email

Pret: 14 RON / 140,000 lei

Avem, in fata, o noua lucrare monografica, elaborata de preot paroh Ioan Leonte si profesorul economist Fanica A. Ungureanu-Racovita.

Autorii pornesc, la elaborarea acestei monografii, de la o temeinica documentare bibliografica, cercetand peste 23 de surse, respectiv lucrari de istorie a Iasului sau cu caracter teologic, cuprinzand trimiteri, analize sau evocari, cu caracter direct sau indirect, referitoare la subiectul abordat.

La aceasta se adauga marturiile culese, de autori, de la persoane, care se afla in posesia unor informatii, privind trecutul atât de valoros al acestui lacas de cult si a slujitorilor, parohilor lor.

Parcurgand continutul lucrarii, cititorul ramine cu imaginea vie, nu numai a unui lacas de rugaciune, ci si a unei institutii de cultura, in care s-a derulat o parte importanta a istoriei Iasului.

Toate acestea ne determina sa consideram ca lucrarea prof. ec. Fanica A. Ungureanu-Racovita si a preotului paroh Ioan Leonte are nu numai o autentica valoare stiintifica, istorica, ci si educational-formativa, spirituala.


Adrian Pricop & Constantin Botez
BOLTA RECE
Monografie (1786-2010)
Nou!

Format: A5
Nr. pag.: 234
ISBN: 978 973 8953 96 3
Comanda prin email
Pret: 25 RON / 250,000 lei


La Bolta Rece, la Bolta Rece, vremea vine, vremea trece printre hrubele incarcate de istorii legendare. Cu ele Bolta se-ncalzeste sub a spiritelor duh, ce stau la masa, mai spre seara, in preajma zamei de butuc si-a artistilor sositi sa-si innobileze lira cu amintiri de odinioara.

La Bolta Rece se aduna doritorii de prietenie, taifas si nebanuite frumuseti, insetati si animati sa-si astearna pe hartie gandurile inaripate, picurate dintre pietrele, ce-ascultat-au, hat, candva, intamplari cu feti-frumosi si calul El Zorab, pe care intr-o zi de mai, calarea badia Mihai.

Pe sub lespezile rustice, arcuite cu maiestrie, ca sa tina loc de cer, se-aud clinchete de cupe iar poetii spera sa prinda o farama din talentul celor plecati, care au dat statut de unicat acestui spatiu.

Printre grupurile tacute, de sub conuri de lumina, cu acei ce-asteapta harul ca sa le vina, se strecoara hangite-n ie, fote, cingatori batute in frunzulite de artar, si, cu zambetul pe buze de carmin, lasa gratios pe mese clondire dalbe de Cotnar.

Mai apoi, sosesc in graba strachini ochi cu tochitura, si, in saga, o cosanzeana lasa in urma ei o dara de indemnuri la iubire, poposiri si iesiri din vise si realitati; Bolta Rece se incinge si, pe colt de servetele, ploua catrene pline de sageti.

Cupele se-nalta iara spre granitul de deasupra, unde stau de-o vesnicie zidarii limbii romanesti, cei de la taifas ii implora sa se-ndure a scapa din plinul lor cate-un pic de nemurire si-n versurile proaspete si calde ale urmasilor.

Si, pana tarziu in noapte, comeseni si umbre, ramase acolo ca un dar, taifasuiesc in soapta, despre vremea ce se duce cu tot ce este al ei... Minuni sacre se intampla si azi la Bolta Rece, de unde iubitorii de voroava si frumuseti uita, uneori, sa mai plece...

-Nicolae Panaite

Liviu Leonte
CONSTANTIN NEGRUZZI

Format: A5
Nr. pag.: 258
ISBN: 973-8278-13-9
Comanda prin email

Pret: 23 RON / 230,000 lei

Intr-o epoca de mari revarsari afective, pe o directie sau alta, Negruzzi a sttiut sa nu se entuziasmeze facil si a inteles ca, mai presus de jocul personal al preferintelor stau privirea si intelegerea realitătii. Intuise că istoria are un curs obiectiv al ei, pe care sentimentele noastre nu-l pot schimba.




Ion C. Hiru, Goerge Baciu
DOMNESTI - ARC PESTE TIMP - Crampeie de monografie Nou!

Format: Academic
Nr. pag.: 704
ISBN: 973-8953-91-8
Comanda prin email

Pret: 50 RON / 500,000 lei

Autorii acestui abecedar de suflet al istoriei de peste douasecole a satului de la marginea Raului Doamnei, ilustrat prin zece personalitati, si faptele lor, se apleacacu piosenie în fata sensibilitatii si nobletei inimilor calde ce bat odatacu pulsul gliei strabune a basarabilor nostri de demult si pentru totdeauna: s-au osardit material si spiritual, prof. univ. dr. Titus Barbulescu (Paris), av. Ana Maria Plaveti, av. Catia Radulescu, ing. Cristian Lemnaru, prof. George Baciu (directorul Colegiului Tehnic «Petre Ionescu-Muscel» - Domnesti), prof. Ion C. Hiru (membru al Ligii Scriitorilor din Romania), Liuba Alexandrescu, av. Gheorghe Vasile, ing. Adrian Hiru, consilierii comunali: dr. Marian Hiru, jurist Gabriel Craciun, ing. Mihai Pantazi, tehn. Nicu Hirica, jurist Iuliana Zafiu, ing. Robin Dumitrache, ing. Nicolae Podea si Nicolae Tuca, consilier Florea Ion, ing. Dorin Georgescu, econ. Rodica Calinescu, ing. Irina Petra-Muscel, prof. Liana Mihoci-Muscel, ing. Mircea If. Ionescu-Muscel, ing. Mircea Gr. Ionescu-Muscel, scriitor Nicolae Panaite (directorul Editurii Alfa - Iasi), prof. Lavinia Avram.

Sergiu Ailenei
INTRODUCERE IN OPERA LUI M. BLECHER

2003
Format: A5
Nr. pag.: 198
ISBN: 973-8278-29-5
Comanda prin email

Pret: 20 RON / 200,000 lei

M. Blecher poate reprezenta cel mai spectaculos caz de reconsiderare a unui scriitor roman din ultima perioada. Sergiu Ailenei a participat la acest proces de revizuire a valorilor printr-un capitol substantial publicat in cartea "Stiluri in proza interbelică" ai prin studii aparute in revistele literare. Cartea de fata constituie o pledoarie pentru o mai frecventa reeditare a operei unui scriitor de exceptie.



Fanica A. Ungureanu-Racovita
MANASTIREA HORAITA

Format: A5
Nr. pag.: 146
ISBN: 973-8953-67-7
Comanda prin email

Pret: 17 RON / 170,000 lei

Cand ai, in fata, un mozaic de ganduri, idei, proceduri si solutii, simultaneitatea abordarii, stabilirea ordinei, in perceptie, creaza ipotetice dificultati, lanturi de informare si comunicare.

Suntem creati, dupa chip si asemanare, dar, parca, uneori, ori adesea, pasim, cu prea putina responsabilitate si discernamant, spre orizontul unde stralucesc indemn si chemare, Calea, Adevarul si Viata.

Haina si bogatia “cortului” nu dau valoare firii, oricat am slefui pietre si ni le-am pune pe ziduri, ori in frunte, sa luceasca, in locul mintii, iar palatele lumii se aseaza, intr-o locatie, care ne trimite la cele zise de Iisus Hristos, ca Fiul Omului nu are unde sa-si plece capul (v. Ev. dupa Matei, VIII; 19-20).

Este stiut ca, in starea si forma sa actuala, omului ii este cu neputinta a-L vedea pe Dumnezeu, dar prin Creatie, inzestrati cu cel putin cele cinci simturi, contactam lumea inconjuratoare, binele, frumosul, perfectiunea relativa si absoluta, venite de la El, pentru noi.

Framantarile si obstructiile ocazionate de elaborarea unor monografii (Manastirea Golia si Manastirea Horaita) mi-au adus aminte de zilele petrecute la Golia, de Ionica a Petrei, botul din Humulesti, ori de Popa Duhu, la biserica (manastirea) Nicorita, meditand asupra spuselor sfantului apostol Pavel, cand spune ca unde nu-i dragoste, totul e in zadar.

Constient de neputinta cuprinderii, am scris si aceasta monografie, cu multa dragoste si daruire, rugandu-ma la Dumnezeu, sa ma judece, cu mila, straduindu-ma sa am puterea de a veni, la vreme, cu untdelemn, in candela.

In straduinta de a intocmi o asemenea lucrare, am bucuria de a hrani o deosebita recunostinta pentru ajutorul primit de la parintele staret Petroniu Marin si de la ieromonahii Gheorghe si Antim, cu apreciere aparte pentru ingaduinta domnului preot Dan Teodor, de a folosi in ilustrarea dovezilor crestine, in zona, elemente edificatoare, in cartea sa, mentionate de mine, in surse bibliografice. (Autorul)

Fanica A. Ungureanu-Racovita
MANASTIREA "LACURI"

2005
Format: A5
Nr. pag.: 134
ISBN: 973-8278-91-0
Comanda prin email

Pret: 12 RON / 120,000 lei

Aceasta lucrare este structurata pe o serie de capitole judicios formulate, dintre care mentionam: Date istorice; Date geografice; Insemnari de cronicar anonim; Caracteristici ale arhitecturii si constructiilor; Valori ale picturii, icoanelor si obiectelor de cult; Radacini de crestinism in zona; Motivatii de pelerin.

Ion C. Hiru
UMORUL DOMNISANULUI,
O forma existentei sale
Nou!

2005
Format: A5
Nr. pag.: 482
ISBN: 978 606 540 025 2
Comanda prin email
Pret: 37 RON / 370,000 lei

Multe condeie s-au intrecut a descrie cat mai veridic intelepciunea populara, har al divinitatii si, slava Domnului, in literatura romaneasca avem un adevarat tezaur ce ne face sa ne mandrim, ca popor ales pe acest pamant, ca umorul nostru ocupa un loc de frunte in panoplia culturii universale, iar izvorul din care au tot baut minti ilustre sa-si potoleasca setea, a ramas nesecat, ca drept dovada ca, din nou, ne putem bucura de aparitia unei carti de exceptie “UMORUL DOMNISANULUI” sub semnatura profesorului Ion C. Hiru.

Daca Pacala si Tandala au facut istoria de legenda a umorului romanesc, cat si alti eroi din literatura scrisa ce ne-au incantat copilaria cu snoavele pe care le-au lasat din gura-n gura, astazi, cu permisunea dumneavoastra, dragi cititori, va invit sa facem o plimbare prin localitatea DOMNESTI de Arges, asezare colinara de-o frumusete rar intalnita in peisajul romanesc, loc mirific ce-i traversat de Raul Doamnei, in care-si odihneste trupul domnita Clara; vatra stramoseasca bine zidita de oameni gospodari, iubitori de  glie si aparatori de tara, pastratori de datini si traditii, iscusiti la vorba, prietenosi si ospitalieri cu cei ce le calca pragul, creatori de frumos atat in portul popular cat si al glumei bine spusa atunci cand trebuie.

Cum v-am promis, in sfanta carte de invatatura pentru cel ce vede si aude toate cate ne spune autorul, gasiti adevaratii eroi ai satului muntean, caci prin aciditatea snoavelor pe seama unor indivizi certati cu munca, sau au comportamente deocheate in raport cu cei care-si vad de treaba lor si-s oameni asezati, ori de foarte multe ori sunt ingaduitori cu aproapele si-i dau cate un sfat de luare-aminte, fiind bine stiut din mosi-stramosi „cuvantul spus la timp este ca un bisturiu ce taie rana de la radacina” -  ii puteti cunoaste pe nazdravanii de legenda ai Domnestiului: Mussolini (Nae Ardei), Magareata (Gheorghe Petrica), Boaca (Gheorghe Toader), Rotea Ciocarteala, (Nelu Gulie) Gica Mitu, Bucur Mitu, Naica Diaconescu si altii.

Deliciul glumelor pe care le fac acesti « intelepti » ai satului muntean Domnesti, ne fac sa-i vedem ca-ntr-un film de comedie a unor zile trecute, cand romanul mai avea timp sa si glumeasca la un paharel de tuica, sau cand mergea la hora in sat sa se distreze. Bineinteles ca nu a fost uitat locul de intalnire al domnestenilor, carciumioara de altadata cu parfumul miresmat al fripturilor pe gratar, al muzicii de taraf interpretata de rapsozi vestiti, unde tot omul se cinstea si glumea, ca-i bine cunoscuta zicala: „rade om de om si dracul de toti”, dar numai bine sa ii fie cand e sprit si veselie.

___________________________
Editura acreditata de catre
Consiliul National al Cercetarii
Stiintifice din Invatamantul Superior
(Cod CNCSIS 116)





Copyright © 2002-2011
Editura ALFA
Toate drepturile rezervate. All rights reserved.

design by ZIdeZI