Str. Trei Ierarhi Nr. 2
700028 Iasi, Romania
Tel (4) 0232.216.884
Tel/ Fax (4) 0332.110.800
Mobil: (4) 0740.570.752
Follow Editura ALFA on Twitter @editalfaFollow Editura ALFA on Twitter @editalfa
Acasa | Comanda | Autori | Colectii | Reviste | Contact | Parteneri | Termeni de utilizare



C
OLECTIA MEMORII - ANCHETE - INTERVIURI


Victor Durnea
ANCHETE LITERARE IN PERIOADA
1890-1914


Format: A5
Nr. pag.: 358
ISBN: 973-8278-79-1
Comanda prin email

Pret: 29 RON / 290,000 lei

Volumul de fata contine o selectie din realizarile, in domeniul literar, a speciei publicistice numita ancheta, realizari incadrate cronologic in intervalul 1892-1912. Criteriul includerii ar fi trebuit sa fie, evident, implinirea conditiei fundamentale, anume ca punctul de plecare sa fi fost o veritabila problema de actualitate, interesand o mare parte dintre actantii principali ai comunitatii literare, lucru reflectat in numarul participantilor.

Am considerat insa necesara si utila o derogare de la acest criteriu. In consecinta, am cuprins aici, de asemenea, mai intai, fragmentar, Plebiscitul presei (1892), apoi, Arta pentru arta sau arta tendentioasa (1894, demers esuat curand dupa lansare) si Chestionar privitor la psihologia poporului roman (1900, in esenta apartinand altui domeniu, adresat, pe deasupra, nu „autoritatilor in materie”). Le-am cuprins, pentru ca fiecare dintre acestea, impreuna cu O cercetare literara (1897) si Enquête sur notre évolution littéraire (Ancheta asupra evolutiei noastre literare, 1900-1901), pun in evidenta o sursa si un model ale speciei publicistice cu pricina, a carei geneza lenta poate fi astfel urmarita mai usor, ceea ce ajuta la mai buna intelegere a functiilor, a rosturilor ei, dar si a limitelor ei intrinseci.

- Victor DURNEA

Grigore Ilisei
CU GEORGE LESNEA PRIN VEAC

Format: A5
Nr. pag.: 186
ISBN: 973-8278-01-5
Comanda prin email

Pret: 18 RON / 180,000 lei

O buna inspiratie de reporter a fost aceea a lui Grigore Ilisei cand s-a gandit sa adune intre tartajele unei carti convorbirile prilejuite de o preumblare „cu George Lesnea prin veac”. Ar fi fost pacat sa se risipeasca atatea marturii despre o intreaga epoca din trecutul acestui „oras liric”, in care artele, cum spusese George Enescu, au inflorit ca intr-o „mica Atena”.

Este, in istoriile lui George Lesnea, o mare placere a deambularilor in trecut, omul fiind nu doar indragostit de orasul in care si-a facut veacul, ci si un cunoscator fara pereche al locurilor, caselor, strazilor, bisericilor ce pastreaza o tremuratoare aura: locuri si popasuri unde s-au intiparit urmele unor oameni care au fost.

- Florin FAIFER


Leonard Hendling
DESTAINUIRILE AMANTEI LUI STALIN

2007
Format: A5
Nr. pag.: 448
ISBN: 973-8953-12-x
Comanda prin email

Pret: 34 RON / 340,000 lei



Cu Vera Alexandrovna Davidova am facut cunostinta la sfarsitul anului 1945. Am avut amandoi multe intâlniri foarte interesante, de neuitat. Dupa moartea lui Stalin m-a intrebat:

— Sunteti un om curajos?
— Depinde, i-am raspuns eu.
— Am ce-mi aminti. Vreti sa notati povestea unei femei actrite? N-as avea nimic impotriva daca povestirea mea va deveni roman. E chiar mai bine, caracterul documentar obliga.
I-am raspuns afirmativ.
— De ce m-am decis sa fac acest pas plin de responsabilitate si de risc, destainuindu-va o latura absolut necunoscuta a vietii lui Stalin, cu care am fost in relatii intime timp de 19 ani? a spus V. A., muscandu-si nervoasa buzele. Credeti, poate, ca am nevoie de glorie suplimentara in viata sau de o plecare zgomotoasa, scandaloasa intr-o lume mai buna? Daca asa este, va inselati. Am titlurile onorifice de artist al poporului al R.S.S.F.R. si de artist al poporului al R.S.S. Gruzine, am ordine si medalii. De trei ori mi s-a decernat Premiul Stalin. In afara acumularilor financiare, primesc pensie personala, sunt profesor la Conservatorul din Tbilisi, dau consultatii si ore particulare. Veti crede poate ca amanta infuriata si refuzata intr-un moment s-a decis sa se razbune pe dictatorul atotputernic in trecut, care in sfarsit este mort. Nu, nu este asa. Stiam ca Stalin m-a iubit in felul lui si ca intotdeauna imi astepta nerabdator aparitia... Dar abia acum, cand nu mai este, pot spune ca in decursul acestor ani am fost nevoita sa ma prefac, sa mimez pasiunea.
Sunt actrita! Si cred ca suspiciosul Stalin n-a avut deplina incredere decat in mine. Desi a mai existat un om, cel mai devotat dintre toti, ajutorul lui, Alexandr Nikolaevici Poskrebisev.
Multi ani am dus o viata dubla, pe care trebuia s-o impart intre teatru (cu repetitii, spectacole si concerte) si mangaierile lui pasionate, uneori furtunoase si isterice.
Destainuiesc aceste lucruri pentru ca vreau ca, dupa moartea mea, omenirea sa il cunoasca si pe celalalt Stalin, dezgolit...




Nicolae Panaite
(ingrijitor de editie)
IASI - SCANTEIA LIBERTATII
14 Dec. 1989 - 14 Dec. 2009
Nou!

Format: 13x19
Nr. pag.: 228
ISBN:
978 606 540 005 4
Comanda prin email
Pret: 22 RON / 220,000 lei

In anul acesta, se Implinesc 20 de ani de la Manifestatia din 14 Decembrie 1989, organizata la Iasi, Impotriva sistemului comunist: opresiv si dictatorial, asemanator cu acel din Coreea de Nord, care, din nefericire!, Inca nu si-a dat duhul...
Acest sistem, la noi, a atins culmile hidoase ale privarii de libertate, minciunii si dezumanizarii sub conducerea presedintelui Nicolae Ceausescu.

Atunci, In acele vremuri de autarhie si de totala izolare a Romaniei, un grup de ieseni au planificat la ora 16, In ziua de 14 Decembrie 1989, In Piata Unirii din Iasi, sa se manifeste, prin diferite atitudini si luari de pozitie, fata de regim.

Asa cum spunea Stefan Prutianu, omul nr. unu In structura noastra conspirativa – cum pe drept recunoaste si Cassian Maria Spiridon –, a fost un proiect clocit cu saptamani Inainte In mintea conjuratilor din varful organizatiei conspirative, intitulata Frontul Popular Roman.
In mod constient ne-am asumat faptul ca manifestatia s-a constituit In ilegalitate. Riscurile erau mari: Militia, Securitatea, Armata, Aparatul de Partid – institutii de coercitie ale statului – erau, atunci, toate Impotriva noastra!

Personal, am primit datele despre ceea ce trebuia sa se Intample la manifestare de la Cassian. Fiecare nou cooptat trebuia la randul lui sa anunte cel putin alte trei persoane. Alegerea trebuia sa ia In calcul Incredere, verticalitate si integritate morala. Toti cei 22 de membri, care au fost implicati In mod direct, au anuntat, din cate stiu, fiecare mai mult de trei persoane. Pe toti Impreuna ne-a unit dorinta de libertate, dorinta de a trai normal Intr-o Romanie normala, In care libertatile si drepturile omului sa nu mai fie batjocorite de cei care ne conduc.
Asadar, libertatea ca forma de existenta, de exprimare, miscare si atitudine i-a unit pe toti cei 22 de colegi ai mei care alcatuiesc astazi Asociatia „14 Decembrie 1989”.

Unii din noi au fost retinuti, altii trebuiau, la randul lor, sa fie si ei retinuti! Multumim si pe aceasta cale Timisoarei si Bucurestiului pentru ceea ce a urmat zilei de 14 Decembrie 1989, altfel eram, cred, azi doar amintire...

Cu acest prilej aniversar, am adresat un set de 12 Intrebari mai multor personalitati istorice, culturale, politice si administrative. Intrebarile au ca subiect tocmai ceea ce s-a Intamplat In acel 14 Decembrie 1989 la Iasi. Aceasta carte este rezultatul raspunsurilor celor invitati In a lamuri, a limpezi, pe cat este posibil, meandrele scanteii Revolutiei Romane din 1989.

- Nicolae Panaite

IVAN TURBINCA A GRESIT FINALUL
Tni Paraschiv

- in memoriam -

Format: A5
Nr. pag.: 100
Comanda prin email

Pret: 15 RON / 150,000 lei

Am montat un scenariu propriu dupa cunoscuta poveste a lui Creanga acum unsprezece ani. Pe-atunci priveam povestea ca pe un latent atac antisovietic.

Acum o privesc cu alti ochi: in fond, e vorba despre finisul fiecaruia dintre noi...

Fara sa stiu, scenariul acela era premonitoriu: in el existau replici de genul „Asa e viata, complicata ?i cu Moartea la poarta!”; „Ei, Ivane, pana acu’ te-am l?sat sa-ti faci mendrele cu Moartea, de-acu las-o ?i pe ea sa se joace cu tine!”; „Trei coti de pamant, atata-i al tau. Finita la Commedia!”. In scenariu, Ivan invingea moartea, culcandu-se pe sicriu, dupa ce o inchisese-n racla pe Vidma. Era un final optimist.
Din pacate, actorul care a jucat un deceniu rolul, pe scena „Luceafarului” nu mai e. El se numea Tani Paraschiv.


___________________________
Editura acreditata de catre
Consiliul National al Cercetarii
Stiintifice din Invatamantul Superior
(Cod CNCSIS 116)





Copyright © 2002-2011
Editura ALFA
Toate drepturile rezervate. All rights reserved.

design by ZIdeZI