 |
COLECTIA ISTORIE LITERARA
|
Ion I. Nistor
AMINTIRI BUCOVINENE DIN
VREMEA UNIRII
Format: A5
Nr. pag.: 288
ISBN: 973-99925-5-2
Comanda prin email
Pret: 23 RON / 230,000 lei
Unirea Bucovinei cu Romania (ca si a Basarabiei si Transilvaniei) a fost un proces complex, la implinirea caruia au concurat mai multi factori, sau mai multe forte, toate pe fondul general al dorintei majoritatii populatiei.
|
|
Liviu Papuc & Doina Papuc
BUCOVINA IN CONSEMNARI DE EPOCA
Format: A5
Nr. pag.: 254
ISBN: 973-8953-97-0
Comanda prin email
Pret: 23 RON / 230,000 lei
Buna primire de care s-au bucurat precedentele volume din aceasta serie, aparute la aceeasi editura ieseana Alfa (Bucovina in reportaje de epoca, 2000, si Bucovina in scrieri de epoca, 2005), ne-a impins catre alcatuirea (cu deplina incantare si entuziasm) unui al treilea op, care vine sa intregeasca, fara a finaliza, imaginea Tarii Fagilor in sufletele unor minti luminate de calatori.
|
Intre limitele temporale stabilite de doi cunoscuti scriitori bucovineni, Iraclie Porumbescu si Nicolae Tcaciuc-Albu, gasim insiruindu-se, in paginile care urmeaza, semnaturile unor Mihail Sadoveanu, Artur Gorovei, Dimitrie Dan, Constantin Cehan-Racovita, Mircea Streinul, Liviu Rusu, George Drumur s.a. O seama de anonimi depun marturie (alcatuita cu talent literar-artistic) asupra unor valente ascunse, care nu este rau sa fie scoase la iveala.
Volumul este unul compozit, printre ale carui componente se pot distinge:
- pagini pur istorice, considerand ca acestea nu au patruns in constiinta publica, nu s-au bucurat de circulatie larga;
- pagini de reclama turistica, dat fiind ca se refera la realitati deja trecute, despre care nu au (prea) ramas urme;
- pagini de evocare culturala, istorica, sociala, care reflecta anumite puncte de vedere personale, uneori partinice, ce nu fac decat sa nuanteze date generale deja cunoscute;
- pagini de exaltare literara – in sensul cel mai bun al cuvantului – adevarate imnuri inchinate locurilor natale, chiar daca acestea nu au ramas inscrise deloc in istoria „mare”.
Cu alte cuvinte, aproape oricine va gasi ceva care sa-l intereseze, care sa-l transporte in alte lumi (de obicei mai bune), care sa-i ofere necesarele clipe de regenerare sufleteasca. Sau, dupa cum spunea Mircea Streinul (vezi coperta IV): „Putna, Sucevita, Dragomirna, muntii – de la Vijnita la vale, spre Carlibaba – dealurile cu admirabile coline... – toate te invita sa poposesti in fata lor, pentru a-ti umple sufletul de ele. Drumurile arborosene te duc spre cele mai frumoase visuri...” (in „Suceava”, An. I, nr. 185, 17 aug. 1939, p. 1).
Textele care urmeaza au fost extrase, in cea mai mare parte, din publicatii periodice, la care accesul este mai dificil („Anuarul Liceului din Gura Humorului, Calendarul „Glasul Bucovinei” – Cernauti, „Flacara” – Bucuresti, „Freamatul literar” – Siret, „Gazeta Transilvaniei” – BraSov, „Glasul Bucovinei” – Cernauti, „Lumea” – Iasi, „Opinia” – Iasi, „Suceava” – Cernauti), in cateva cazuri din carti mai putin cunoscute (trimiterile exacte se fac la sfarsitul fiecarui text).
Am actualizat, in cea mai mare parte, ortografia, lasand doar cateva cuvinte, expresii, formule cu parfum de epoca sau regional
- Liviu Papuc
|
|
Liviu Papuc
BUCOVINA IN MARTURII DE EPOCA
Format: A5
Nr. pag.: 298
ISBN: 978-606-540-035-1
Comanda prin email
Pret: 21 RON / 210,000 lei
Volumul de fata este al cincilea dintr-o serie inceputa acum 10 ani (Bucovina in reportaje de epoca, Editura Alfa, Iasi), continuata la aceeasi editura (Bucovina in scrieri de epoca, in 2005, si Bucovina in consemnari de epoca, in 2009), sau la una inrudita sufleteste (Bucovina in relatari de epoca, Editura „Convorbiri literare”, Iasi, 2009), toate alcatuite impreuna cu regretata mea sotie Doina.
|
Continui intreprinderea de unul singur, incluzand aici scrieri de gen semnate de nume mai mult sau mai putin cunoscute ale literaturii romane, de la binecunoscutii: N. Iorga, Mihai Teliman, Nicolae Gane, Gala Galaction, I. Simionescu, Ion I. Nistor, Mircea Streinul, Artur Gorovei, Episcopul Melchisedec, la tanara generatie bucovineana dinaintea celui de-al doilea razboi mondial, care nu a mai ajuns sa se impuna. Figureaza in cuprins, de asemenea, opinii de-ale unor scriitori straini, in scopul rotunjirii unor impresii din afara.
Respectivele contributii au ramas pana acum ascunse in paginile unor periodice centrale sau locale, fiecare dintre acestea fiind, insa, de o valoare literara de prima mana. In afara acestui aspect literar, reportajele in discutie sunt bine venite pentru informatiile lor de ordin social, politic, administrativ, cultural, de atmosfera, de relatii interumane. Problematica Bucovinei fiind, o indelunga perioada de vreme, respinsa de autoritatile romanesti, credem ca publicarea acestui volum inseamna, pe de o parte, o restituire a unui mod de viata, iar pe de alta parte o completare a bibliografiei unor scriitori notorii, sau o reconsiderare a contributiei de ansamblu la istoria literara romana a unor scriitori de raftul doi sau trei. Istoricul scrierilor noastre de calatorie are nevoie de acest fel de completari, de impact la momentul respectiv, cu invataminte pentru vremurile de azi.
Ca de obicei, textele selectate intre copertele de fata au vazut lumina tiparului in publicatii periodice sau in volume la care accesul publicului larg se face cu oarecare greutate. Am folosit, ca de obicei, ortografia aflata astazi in vigoare, dar cu o larga libertate acordata exprimarilor de epoca.
- Liviu Papuc
|
|
Liviu Papuc
BUCOVINA IN NOTATII DE EPOCA Nou!
Format: A5
Nr. pag.: 294
ISBN 978-606-540-067-2
Comanda prin email
Pret: 22 RON / 220,000 lei
Bucovina a fost (si continua sa fie) o aleasa floare din buchetul provinciilor romanesti, mereu strabatuta si cantata pentru variatele-i aspecte de impact: de la natura generoasa la arta desavarsita a manastirilor, de la sufletul primitor al bastinasului la impecabil intocmita si intretinuta gospodarie, de la istoria care se iteste din orice cotlon la taria de caracter a locuitorilor.
|
Nu este de mirare ca cel ce-a cutreierat acest colt de tara, fie el condeier de profesie sau simplu pelerin pe la cele sfinte, a simtit nevoia sa impartaseasca si altora cele vazute si simtite. Iata de ce prima noastra antologie de texte privind acest taram (Bucovina in reportaje de epoca) s-a dovedit insuficienta si ne-a impins catre continuarea intreprinderii, intru caldele aduceri aminte ale celor mai varstnici si in folosul celor mai tineri, pentru o mai buna cunoastere si intarire in spirit. (Antologatorii)
|
|
Liviu Papuc & Doina Papuc
BUCOVINA IN REPORTAJE DE EPOCA
Vol. 1
Format: A5
Nr. pag.: 240
ISBN: 973-8278-90-2
Comanda prin email
Pret: 21 RON / 210,000 lei
Vol. 2
Format: A5
Nr. pag.: 250
Comanda
prin email
Bucovina a fost (si continua sa fie) o aleasa floare din buchetul provinciilor romanesti, mereu strabatuta si cantata pentru variatele-i aspecte de impact: de la natura generoasa la arta desavarsita a manastirilor, de la sufletul primitor al bastinasului la impecabil intocmita si intretinuta gospodarie, de la istoria care se iteste din orice cotlon la taria de caracter a locuitorilor. Nu este de mirare ca cel ce-a cutreierat acest colt de tara, fie el condeier de profesie sau simplu pelerin pe la cele sfinte, a simtit nevoia sa impartaseasca si altora cele vazute si simtite. Iata de ce prima noastra antologie de texte privind acest taram (Bucovina in reportaje de epoca) s-a dovedit insuficienta si ne-a impins catre continuarea intreprinderii, intru caldele aduceri aminte ale celor mai varstnici si in folosul celor mai tineri, pentru o mai buna cunoastere si intarire in spirit. (Antologatorii)
|
|
Dumitru Ivanescu
DOCUMENTUL INTRE BIOGRAFIE
SI OPERA
Format: A5
Nr. pag.: 184
ISBN: 973-8278-51-1
Comanda prin email
Pret: 18 RON / 180,000 lei
Risipite prin reviste sau folosite ca studii introductive la cartile invocate mai inainte, si nu numai la ele, textele de fata sunt in acest fel mai putin accesibile specialistilor. Iata si motivul pentru care ne-am hotarat sa le strangem intr-un volum. Recitindu-le, ramanem la convingerea ca documentul inedit are un rol important cand e vorba de viata sau opera unui creator. In cazul nostru, Eminescu, Maiorescu, Creanga, Xenopol, Sadoveanu, Calinescu, Otetea, Kirileanu si poetul Al. Philippide se prezinta cititorilor in ipostaze deloc sau prea putin cunoscute, din care toata lumea are ceva de castigat, si biograful si publicul cititor. Dar mai ales primul, pentru ca, dupa cum afirma Andrè Maurois, acesta „n-are dreptul sa imagineze. El trebuie sa se serveasca de ceea ce-i furnizeaza documentele. As spune ca este artistul care pune in ordine elementele biografiei si ale operei, le afla legaturile si determinarile lor reciproce”. Este ceea ce am incercat si noi in secventele ce urmeaza. (Dumitru Ivanescu)
|
|
Ioan Saizu
ISTORIE SI CULTURA PRIN CRONICI SI ARTICOLE
2005
Format: A5
Nr. pag.: 296
ISBN: 973-8278-58-9
Comanda prin email
Pret: 25 RON / 250,000 lei
Alcatuind acest volum, autorul nu si-a propus sa realizeze o analiza a ceea ce a publicat vreme de aproape jumatate de secol sub forma de cronici stiintifice si articole sociale, politice si
culturale. Nu este vorba nici macar de o schita istoriografica sau de un crochiu in spirit critic exprimat, ci de un corpus de aprecieri si de atitudini exprimate in scris sub semnatura celui care s-a folosit de condei pentru a spune ceva.
|
Din acest considerent, volumul pare pe toata intinderea lui un veritabil fragmentarium, o suma de cronici si de articole risipite in diverse publicatii, adunate nu spre a da un intreg, ci de a fi o ilustrare a evolutiei pe etape a scrisului, tintind un triplu interes: de a constata cat de incremenit a fost timpul pana ce ideologia paralizanta a iesit din inlemnitul traseu; de a usura efortul acelor cercetatori care s-ar interesa de ecoul ramas uitat in publicatii; de a resesiza ca nu exista o nota de lector, o cronica sau un articol in care sa nu se afle o idee demna de preluat si de dus mai departe, sau de ocolit, pe ogorul stiintei. Din acest punct de vedere, lucrarea are un puternic caracter personal, deci unilateral, totusi util.
|
|
Dan Jumara
SOCIETATI CULTURALE ACADEMICE ROMANESTI DIN BUCOVINA IN PERIOADA
INTERBELICA
2005
Format: A5
Nr. pag.: 446
ISBN: 973-8278-81-3
Comanda prin email
Pret: 32 RON / 320,000 lei
Aparute din aspiratia catre libertate politica si sociala a romanilor
bucovineni aflati sub dominatia habsburgica, societatile culturale
academice ale acestora au reusit sa treaca peste toate adversitatile
si sa devina institutii culturale puternice, cu un rol foarte
important in realizarea unitatii statale romanesti.
|
|
___________________________
Editura acreditata de catre
Consiliul National al Cercetarii
Stiintifice din Invatamantul Superior
(Cod CNCSIS 116)

Copyright © 2002-2013 Editura ALFA
Toate drepturile rezervate. All rights reserved.
design by ZIdeZI
|
 |