Str. Trei Ierarhi Nr. 2
700028 Iasi, Romania
Tel (4) 0232.216.884
Tel/ Fax (4) 0332.110.800
Mobil: (4) 0740.570.752
Follow Editura ALFA on Twitter @editalfaFollow Editura ALFA on Twitter @editalfa
Acasa | Comanda | Autori | Colectii | Reviste | Contact | Parteneri | Termeni de utilizare


COLECTIA
ISTORIE

Mihai Sandu & Roxana Sandu
CELE DOU FETE ALE RAULUI


Format: A5
Nr. pag.: 124
ISBN-10 973-8953-60-X
ISBN-13 978-973-8953-60-4
Comanda prin email

Pret: 16 RON / 160,000 lei
Scrierea istorica, prin natura sa, poate fi usor acuzata de prezenta unor ambiguitati, produse din cauza fisurii inerente ce apare la un moment dat intre trecut si prezent.

Dar in acelasi timp poate fi fascinanta pentru capacitatea sa unica de a reusi captarea trecutului in prezent. De fapt, ruptura aceea, intre ceea ce a fost si ceea ce este, reprezinta constiinta istorica, realitate care, desi perceputa individual are semnificatii generale, transpuse in forme variate de reprezentare istorica.

O astfel de reprezentare istorica este cea a comparatiei bolsevismului si national-socialismului, aparuta mai intai la nivel individual si capatand dupa aceea valente generale. In cazul lucrarii de fata, s-a dorit urmarirea comparativa a celor doua sisteme totalitare, de la geneza pana la stadiul in care, ele au atins nivelul de posibila reprezentare istorica, urmand selectiv etapele principale, asa cum s-au desfasurat ele intr-un camp istoriografic special ales, si anume cel anglo-saxon.

Totodata, prin surprinderea tendintelor interpretative ale istoricilor in privinta comparatiei bolsevism si national-socialism, existente in momentele contemporane celor doua regimuri, precum si a celor din prezent, se poate considera ca s-a incercat pe cat posibil, sa se estompeze ambiguitatea ce ar fi putut aparea in timp, o data cu detasarea temporala de subiect.

Desi titlul lucrarii ar putea sa creeze impresia falsa ca subiectul este mult prea pretentios, prin inaccesibilitatea lui, si prea generos, pentru a putea fi cuprins, realitatea este ca nu s-a dorit de la bun inceput, epuizarea lui, si cu atat mai mult, stabilirea unor adevaruri incontestabile.

Abordarea acestei comparatii din punct de vedere istoriografic reprezinta un exercitiu intelectual, pentru toti cei interesati de istorie, nascut din dorinta de a demonstra ca aceasta stiinta nu mai reprezinta acum, simpla reproducere a fenomenelor, fie ele chiar de importanta majora pentru umanitate.

George Baciu
ISTORIA mai apropae de tine Nou!

Format: Academic
Nr. pag.: 330
ISBN: 973-8278-78-3
Comanda prin email

Pret: 34 RON / 340,000 leiAceasta carte e o farama de existenta umana, pe care vremea a pastrat-o la subsuoara, uitand uneori s-o priveasca pentru a-i descoperi sensurile. Intimitatea evenimentelor asezate in paginile ce urmeaza are, veti vedea, o nostalgie aparte, menita a fi o adevarata lectie de istorie.

Nu s-a interpretat niciun fapt, ci a fost lasat sa se prezinte singur, in lumina marturiilor sau reflectiilor unor autori, mai mult sau mai putin obiectivi, pentru ca dumneavoastra, dragi cititori, sa aveti putinta a gandi si concluziona.

Istoria este cartea noastra de identitate. Ea ne prezinta, deopotriva, fapta si mintea, vorba si tacerea, suferinta trupului si tulburarea sufletului. Tocmai de aceea, am incercat sa dau privirii - spre minunare si luare aminte - aspecte istorice care sunt mai putin stiute, dar care arata, prin semnificatia lor, o alta fata a trecutului nostru - uneori imperceptibil in esenta, la prima vedere.

ISTORIA MAI APROAPE DE TINE este, in fapt, un manual de cultura generala.

- Autorul

Petru Cazacu
MOLDOVA DINTRE PRUT SI NISTRU

2005
Format: A5
Nr. pag.: 362
ISBN: 973-8278-78-3
Comanda prin email

Pret: 24 RON / 240,000 lei

Sfarsitul primului razboi mondial punea in fata Romaniei probleme deosebite. Una dintre acestea era problema Basarabiei. Situatia se complicase foarte mult in teritoriul dintre Prut si Nistru, mai ales ca urmare a revolutiei din octombrie 1917. (Dan Jumara)

 


Andi Mihalache
PE URMELE LUI MARX


Format: A5
Nr. pag.: 244
ISBN: 973-8278-61-9
Comanda prin email

Pret: 22 RON / 220,000 lei

Nu ne vom desparti de comunism atata vreme cat mai suntem inca suparati pe el. obsedati numai de ororile lui, vom initia mereu cercetari cu rezultate dinainte stiute, neproducand un plus de cunoastere, ci doar stereotipuri doloriste: cumva previzibile, daca tinem cont ca functia cliseului este aceea de a exorciza tot ce nu intelegem si, tocmai de aceea, ne angoaseaza. Locul comun ne da iluzia ca, denumind, ramanem constienti de ceea ce se intampla, ca stabilizam o situatie si o tinem sub controlul logicii noastre. De fapt, „etichetele” nu sunt decat perceptii de suprafata. Cu totii stim, din proprie experienta, ca atunci cand suntem realmente implicati intr-o stare de lucruri anume si chiar o cunoastem in detaliu, cel mai greu este, totusi, sa riscam o definitie.

Abia in ziua cand vom reusi sa ne apropiem de el fara manie, comunismul se va lasa povestit si, prin aceasta, depasit. In acel moment vom constata, poate cu regret, ca istoria recenta nu ne mai sacaie, trecutul socialist gasindu-si efectiv un sfarsit.
(Andi Mihalache)Societatea de Studii Istorice
''Gh. Ghibanescu''
- Volum coordonat de
Mircea-Cristian GHENGHEA
Mihai-Bogdan ATANASIU

PRO BASARABIA -
REPERE ISTORICE SI NATIONALE

Format: Academic
Nr. pag.: 226
ISBN-10 973-8953-46-4
ISBN-13 978-973-8953-46-8
Comanda prin email

Pret: 28 RON / 280,000 lei

Volumul intitulat Pro Basarabia – repere istorice si nationale reprezinta concretizarea unui demers initiat in urma cu mai putin de un an, referitor la necesitatea promovarii corecte si coerente a istoriei teritoriului romanesc dintre Prut si Nistru.

Societatea de Studii Istorice „Gh. Ghibanescu” din Iasi marcheaza, in acest mod, implinirea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul Romaniei, la 27 martie / 9 aprilie 1918 – eveniment cu multiple implicatii la nivelul intregii natiuni romane, in general, si pentru teritoriul dintre Prut si Nistru, in particular. Momentul in cauza este, inclusiv in zilele noastre, analizat si interpretat in cadrul a diverse dezbateri istoriografice si de alta natura, mai mult sau mai putin pertinente. Fara a-si propune eliminarea cliseelor si automatismelor mentale existente in legatura cu actul din 1918, initiativa Societatii de Studii Istorice „Gh. Ghibanescu” se constituie intr-un indemn la cunoasterea reala si echilibrata a unor realitati istorice, care trebuie asumate si intelese sine ira et studio.

Nu in ultimul rand, volumul constituie rezultatul unui demers in cadrul caruia s-a incercat si s-a izbutit reunirea studiilor apartinand unor tineri cercetatori si istorici din Romania si din Republica Moldova, majoritatea avand preocupari recunoscute in privinta istoriei medievale, moderne si contemporane romanesti. Poate, tocmai de aceea, volumul Pro Basarabia – repere istorice si nationale este cu atat mai important, cu cat ofera o perspectiva ce apartine generatiei tinere a istoriografiei din tara noastra.

Simpla parcurgere a textelor indica atentia care a fost acordata segmentului de istorie contemporana – desigur, cel mai dens si mai incarcat de semnificatii in ceea ce priveste revenirea Basarabiei pe coordonatele sale istorice si nationale firesti, prin reintegrarea organica si mentala in trupul natiunii romane. Existenta studiilor de istorie sociala, de genealogie ori de istorie a presei reprezinta un indemn implicit pentru continuarea si aprofundarea efortului de redescoperire, de valorizare si, nu in ultimul rand, de promovare a unor repere ale „Romaniei de dincolo”.

Volumul a constituit o provocare inclusiv pentru coordonatori, care au fost nevoiti sa armonizeze, intr-un cadru corespunzator standardelor publicistice, toate contributiile primite. Textele inserate in lucrare ofera unele interpretari si analize demne de toata atentia, aratand atat roadele cercetarilor efectuate de specialisti deja formati si afirmati, cat si rezultatele demersurilor apartinand celor care, in perioada prezenta, isi cristalizeaza si isi precizeaza orientarea metodologica si coordonatele necesare investigatiilor de perspectiva. Indiscutabil, este vorba si de un risc asumat, inteles si acceptat de la bun inceput, acela al insumarii, intr-un cadru unitar, a unor contributii care pot starni inclusiv reactii de dezaprobare si de contestare, fie din cauza inconsistentei unora din ideile exprimate, fie pentru simplul motiv ca se incearca – si ramane de vazut cu ce sanse de reusita – o anumita redimensionare a discursului istoric romanesc referitor la Basarabia. Si de aceea indraznim sa consideram ca majoritatea studiilor incluse in lucrare se inscriu pe linia promovarii si recuperarii autentice a unor segmente istorice pana nu de mult uitate sau voit ignorate.
Lucrarea de fata nu poate reprezenta decat un argument semnificativ pentru ideea ca, in pofida obstacolelor si a dificultatilor inerente vremurilor pe care le traim, reflectarea trecutului istoric firesc al Basarabiei capata, treptat, o cadenta fireasca, noua generatie de cercetatori si istorici percepand, in mod corect, necesitatea pastrarii memoriei faptului national.

ACADEMIA ROMANA - INSTITTUL DE ISTORIE "A. D. XENOPOL"
STEFAN CEL MARE la cinci secole de la moartea sa

Format: Academic
Nr. pag.: 458
ISBN: 973-8278-27-9
Comanda prin email

Pret: 46 RON / 460,000 lei

Implinirea a cinci secole de la moartea lui Stefan cel Mare, eveniment ce a facut sa i se dedice anume anul 2004, ii obliga mai ales pe istorici la restitu?ii, evocari, analize care sa aprofundeze pe de o parte cunoa?terea omului ?i a epocii sale, iar pe de alta sa-l apropie pe ilustrul voievod, in masura posibilului, de lumea noastra. Crea?iile din trecut invita la gesturi consonante, in orice domeniu, cu atat mai mult in acela care se refera la gestiunea memoriei colective.
Stefan Ciobanu
UNIREA BASARABIEI

Format: A5
Nr. pag.: 316
ISBN: 973-8278-07-4
Comanda prin email
Pret: 26 RON / 260,000 lei

Lucrarea contine un studiu asupra miscarii nationale din Basarabia in anii 1917-1918 si asupra conditiilor in care s-a infaptuit unirea, precum si un numar de o suta nouazeci si sapte de documente.

___________________________
Editura acreditata de catre
Consiliul National al Cercetarii
Stiintifice din Invatamantul Superior
(Cod CNCSIS 116)

Copyright © 2002-2011
Editura ALFA
Toate drepturile rezervate. All rights reserved.

design by ZIdeZI