Str. Trei Ierarhi Nr. 2
700028 Iasi, Romania
Tel (4) 0232.216.884
Tel/ Fax (4) 0332.110.800
Mobil: (4) 0740.570.752
Follow Editura ALFA on Twitter @editalfaFollow Editura ALFA on Twitter @editalfa
Acasa | Comanda | Autori | Colectii | Reviste | Contact | Parteneri | Termeni de utilizare


COLECTIA
DICTIONAR


Ion Popescu-Sireteanu
CUVINTE ROMANESTI FUNDAMENTALE


Format: A5
Nr. pag.: 248
ISBN 973-95-961-0-X
Comanda prin email

Pret: 25 RON / 250,000 lei


Limba noastra are un insemnat numar de cuvinte mostenite sau stravechi creatii romanesti, carora le putem spune fundamentale. Dintre ele, am ales cateva pe care le prezentam aici cititorului, din dorinta de a-i vorbi despre marea frumusete si marea putere de creatie a limbii romane, despre unitatea ei si, implicit, despre continuitatea ei in Dacia.

Adresata mai cu seama cititorului tanar, dornic de a-si cunoaste mai bine limba cu nestematele ei, cartea isi propune sa scoata in evidenta alese intocmiri ale graiului strabun si sa contribuie la cresterea dragostei si respectului pentru cea mai scumpa dintre mosteniri. Specialistului ne adresam numai in masura in care acesta va gasi expresii si sensuri noi, date noi cu privire la unele cuvinte cu vechi atestari, intrebari sau sugestii etimologice in cazul unor cuvinte care nu ne ingaduie inca sa le patrundem obarsia.

In semn de omagiu adus limbii materne si prins de istoria fascinanta a unor cuvinte, autorul a scapat uneori, cu voia sa, franele rigide ale prezentarii lingvistice, lasandu-se furat de undele calde ale poeziei. Cititorul dornic numai de informatie severa este rugat sa ne ierte aceste revarsari ale sufletului; ele se indreapta catre cititorul tanar, neincorsetat in riguroasa profesie a lingvistului.

George Baciu
DICTIONAR - AGRESIUNI, BATALII, CAMPANII, RAZBOAIE DIN ISTORIA LUMII

Format: Academic
Nr. pag.: 400
ISBN 973-95-961-0-X
Comanda prin email

Pret: 33 RON / 330,000 lei

Dictionarul inregistreaza fapte istorice – agresiuni, batalii, campanii, razboaie – dintr-o perioada de aproximativ cinci milenii, acoperind un spatiu temporal cuprins intre mileniul al III-lea i.Hr. si sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, la 2 septembrie 1945, prin semnarea actului de capitulare a Japoniei, pe bordul cuirasatului „Missouri”.

Cuvintele din Dictionar numesc, fie locul sau zona terestra unde s-au declansat actiunile ofensive, fie personajul istoric, fie popoarele antrenate in evenimentele de referinta.

Faptele istorice prinse in obiectivul lucrarii noastre sunt prezentate intr-o arie contextuala, nicidecum sub forma unei simple inventarieri, aceste actiuni constituind o componenta a culturii generale considerate intr-o larga perspectiva.

Intalnim, uneori, in lucrare situatii in care o campanie militara, expeditie sau batalie este precedata de o revolta, relatarea in ansamblu fiind necesara pentru perceperea fenomenului abordat.

O particularitate esentiala a lucrarii consta in bogatul material informativ, privind istoria lumii, pe care cititorii o pot cunoaste fara efortul de a rasfoi numeroase izvoare greu de avut la indemana.

Dictionarul nu are caracter exhaustiv, deci nu epuizeaza faptele istorice, fiindca un conflict interstatal sau de alta natura s-a rezolvat, deseori, prin mai multe batalii. De pilda, „Epopeea Stalingradului” (13 septembrie 1942 – 2 februarie 1943), a inregistrat o serie de batalii, dintre care am retinut numai batalia decisiva care a schimbat total raportul de forte intre beligeranti.

Cartea ofera cititorului posibilitatea sa cunoasca ambele fatete ale istoriei lumii. Daca aversul reflecta fapte de eroism savarsite din respect pentru drepturile natiunilor, integritate teritoriala, adevar si justitie, reversul oglindeste rapacitatea, atrocitatile, instinctele salbatice, razbunarile sangeroase si dementa unor triburi primitive, popoare vorace si personaje, folosind legea junglei.

Modul in care sunt prezentate faptele istorice este accesibil tuturor si atractiv, totodata, ceea ce sporeste eficienta dictionarului, care instructiv prin continut si cu evident caracter educativ, isi merita, credem, locul intr-o biblioteca, fie publica, fie personala, mai cu seama pentru specificul ei de LUCRARE IN PREMIERA.

Dimitrie R. Rosetti
DICTIONARUL CONTIMPORANILOR
din Romania (1800-1898)


Format: Academic
Nr. pag.: 272
ISBN: 973-8278-57-0
Comanda prin email

Pret: 25 RON / 250,000 lei


Opera lui Rosetti poate fi considerata ca fiind primul dictionar biografic roman modern. Autorul a intampinat destule greutati in realizarea opului, sursele bibliografice nefiind prea consistente.

Dictionarul cuprinde biografii ale unor personalitati din varii domenii de activitate, inclusiv straini stabiliti, chiar si temporar, in Romania.

Consideram ca Dictionarul reprezinta o opera de valoare, cu toate inerentele erori si omisiuni, recunoscute, de altfel, chiar de autor.
Pentru cititorul contemporan aparitiei cartii, aceasta a fost, cu certitudine, o lucrare necesara, de valoare, raspunzand unor cerinte acute de documentare.

Pentru cititorul de astazi, lucrarea este la fel de valoroasa prin continutul sau; mai important, insa, ni se pare felul in care diferite personalitati ale culturii noastre erau receptate de contemporanii lor. Şi, pentru a pastra cat mai mult din patina timpului, am respectat, cu foarte mici exceptii, ortografia autorului; am intervenit doar in masura in care o respectare ad litteram a acesteia ar fi facut prea dificila lectura. (Dan Jumara)Gabriela Haja, Elena Danila, Corina Forascu, Bogdan-Mihai Aldea
DICTIONARUL LIMBII ROMANE (DLR) IN FORMAT ELECTRONIC.
Studii privind achizitionarea

2005
Format: Academic
Nr. pag.: 76
ISBN: 973-8278-93-7
Comanda prin email

Pret: 23 RON / 230,000 lei

Volumul prezinta proiectul Dictionarul limbii romane (DLR) in format electronic. Studii privind achizitionarea, finantat de
Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) prin Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS), desfasurat in perioada 2003–2005 in Institutul de Filologie Romana „A. Philippide” al Academiei Romane – Filiala Iasi

Volumul se adreseaza deopotriva specialistilor in lexicografie si in lingvistica computationala precum si tuturor celor interesati de modalitatea de realizare a formatului electronic propriu DLR, in calitate de viitori utilizatori ai acestuia. (Dan Jumara).

Olga Rusu
PATRIMONIUL CULTURAL IESEAN - CIMITIRUL ETERNITATE


Format: Academic
Nr. pag.: 434
ISBN 973-8953-61-8
Comanda prin email

Pret: 45 RON / 450,000 lei


Cartea Patrimoniul Cultural Iesean – Cimitirul Eternitatea, este dedicata sarbatoririi a 600 de ani de la atestarea documentara a Iasilor.

Beneficiaza de colaborarea a trei dintre cei care au realizat monografia din 1995: Constantin Ostap si gen. (r) Constantin Bucos, cu materiale noi aduse la zi privind istoricul Cimitirului Eternitatea si mormintele militarilor – si prof.univ.dr. Gh. Macarie cu interesantul si documentatul studiu privind arta monumentelor funerare, prezent si In editia din 1995.

Dictionarul personalitatilor Inhumate la Eternitatea In perioada 1876-2008, care In 1995 era opera colectivului Olga Rusu, Constantin Ostap, Adrian Pricop, este o noua rescriere ce cuprinde circa 1180 de nume de personalitati cu 320 mai multe decat In 1995. Am operat corecturile si completarile necesare la personalitatile cuprinse In monografia din 1995, am realizat 320 de noi fise, folosind informatiile din enciclopediile romanesti, dictionarele ce au aparut In intervalul 1994-2008, biografiile si portretele deputatilor si senatorilor din diversi ani (Incepand cu anul 1895), precum si informatii oferite de dictionarele privind francmasoneria, de anuarele unor institutii de Invatamant, ale unor profesiuni etc.

Toate informatiile rezultate le-am introdus In formularea tuturor celor 1180 de nume din dictionar. A sporit si numarul fotografiilor personalitatilor de la 384 la circa 750, unele dintre ele fiind reproduse dupa imaginile de la monumentele funerare (Dimitrie Bogonos, Gr. Butureanu, V. Costin, Gh. Caranda, Ieremia Dartu Galateanu, I. Gauca, Marcus Glaser, Iohan Engel, Lazar Liubobratici, Const. Milicescu, Theofil Stenner, Corneliu Sumuleanu s.a.). Dupa paginile dictionarului urmeaza 134 de pagini de album iconografic documentar privind aceasta importanta necropola a Iasilor – un muzeu In aer liber al ambiantei spirituale a orasului – cu imagini revelatoare (483 alb negru si 103 color) privind operele de arta si funerare ale unor sculptori si antreprenori cunoscuti, dar si a unora neidentificati Inca (In total: 65 de statui, 68 de busturi, 61 basoreliefuri si altoreliefuri, 23 de medalioane, 12 monumente ale eroilor romani, francezi, rusi, germani, ortodocsi si catolici, 150 monumente funerare). - Olga Rusu

Constantin Toni Dartu
PERSONALITATI ROMANE SI FAPTELE LOR
1950-2000

Format: Academic
Nr. pag.: 514
ISBN-10 973-8953-59-6
ISBN-13 978-973-8953-59-8
Comanda prin email

Pret: 38 RON / 380,000 lei


Personalitati romane si faptele lor – 1950-2000, acest dictionar enciclopedic, opera d-lui Constantin Toni Dartu, reprezinta o inchegare istorica de calitate in care criteriul ce confera noutate si continuitate acestei lucrari este gasirea la fiecare personalitate a pasiunii in activitatea profesionala, in creatia artistica si in viata spirituala.

Prezenta personalitatilor selectate in acest volum atesta dorinta autorului de a demonstra ca fiecare eseu dedicat unei personalitati atesta ca, prin activitatea sa, aceasta a umplut un gol, contribuind la desavarsirea materiala si spirituala a acestei tari. Sunt oameni care au asezat cultura si stiinta romaneasca in randul celor ale tarilor europene si au pregatit terenul pentru noile generatii ale inceputului de mileniu.

Imi place sa subliniez, dupa remarcarea multimii personajelor din domeniile stiintelor, artelor, culturii etc., prezenta de mare vitalitate a declaratiei d-lui Constantin Toni Dartu: „Ceea ce dorim sa demonstram prin aceasta lucrare este ca exista oameni iubitori de oameni, care pun tot ce au mai bun in ceea ce fac, rezultand astfel lucrari valoroase, indiferent de vremurile in care se nasc si traiesc”.

Fac onoare volumelor si personalitatile din diaspora, care au marcat si marcheaza stiinta si cultura romaneasca peste hotare, prezentate in volumele anterioare.

- Autorul

___________________________
Editura acreditata de catre
Consiliul National al Cercetarii
Stiintifice din Invatamantul Superior
(Cod CNCSIS 116)

Copyright © 2002-2011
Editura ALFA
Toate drepturile rezervate. All rights reserved.

design by ZIdeZI