Str. Trei Ierarhi Nr. 2
700028 Iasi, Romania
Tel (4) 0232.216.884
Tel/ Fax (4) 0332.110.800
Mobil: (4) 0740.570.752
Follow Editura ALFA on Twitter @editalfaFollow Editura ALFA on Twitter @editalfa
Acasa | Comanda | Autori | Colectii | Reviste | Contact | Parteneri | Termeni de utilizare


COLECTIA
CRITICA-ESEU


Constantin Alexandrescu
ANGEOLOGIE

2006
Format: A5
Nr. pag.: 128
973-8953-17-0
Comanda prin email

Pret: 15 RON / 150,000 lei


Ani de-a randul lumea moderna a luat in deradere existenta ingerilor.

Oamenii inteligenti din epoca moderna cred ca conceptul de ingeri a fost creat de cei saraci, oameni ignoranti din Evul Mediu care erau susceptibili la imaginatii neobisnuite si astfel, aceasta credinta in existenta unor asemenea fiinte supranaturale este o superstitie care trebuie respinsa.

Astazi, dimpotriva, lumea experimenteaza o fascinatie excesiva privind ingerii. Incepand din 1990 interesul pentru ingeri a crescut uluitor. Este o adevarata explozie de carti, articole, imagini, filme, programe de televiziune despre ingeri. Chiar publicatii necrestine din intreaga lume accentueaza acest interes neobisnuit pentru ingeri.

Aceasta lucrare incearca sa prezinte revelatia biblica privind ingerii. Cred ca aceasta prezentare ne va ajuta sa dobandim un punct de vedere biblic echilibrat privind acest subiect atat de fascinant.
Biblia este singura sursa clara de informatie privind ingerii deoarece autorul ei este Dumnezeu, Creatorul suveran al lor. Biblia contine revelatii considerabile privind aceste fiinte spirituale.

Alexandru Husar
ANTI-GOG

2005
Format: A5
Nr. pag.: 250
ISBN: 973-8278-69-4
Comanda prin email

Pret: 22 RON / 220,000 lei

"Nu consider ca, in vremea noastra, Anti-Gog este un caz izolat. Dar, e foarte probabil, exemplar sau ilustrativ, din doua motive. Primul: ca viata i-a permis sa faca, in mod organizat, un sir de experiente morale sau spiritualepe care multi dintre semenii sai le fac intamplator. Al doilea: ca prudenta sa de om cultivat il obliga sa consemneze cu promptitudine intamplarile cele mai anodine, pana si acelea pe langa care ceilalti trec indolenti sau nepasatori." (Autorul)

Anisoara Pitu
BOVARISMUL CELOR DOI CARAGIALE


2005
Format: A5
Nr. pag.: 148
ISBN: 973-8278-81-3
Comanda prin email

Pret: 18 RON / 180,000 lei



Cand, in urma cu cativa ani, ni s-a propus traducerea in limba romana a studiului lui Jules de Gaultier, Bovarismul, ne marturiseam curiozitatea, dar si o anumita neincredere intelectuala.

O carte intreaga pentru a impune un termen - care, ce e drept, se bucura de autoritatea parintelui sau, Flaubert, si de celebritatea romanului - ni se parea cam mult. Lucrul cu textul ne-a cucerit si ne-a determinat sa descoperim si alte variante de interpretare. Daca exista bovarism la Moliere si la Schopenhauer, cum n-ar exista la cei doi Caragiale!

Punerea in relatie a numelor celor doi Caragiale (Ion Luca si Mateiu) a fost la inceputul acestui studiu doar din necesitatea de a lamuri unele aspecte ale scrierilor primului dintre ei; tatal e in continuare citit, citat, raportat permanent la aspectele actuale ale societatii de azi, studiat in scoli si prezentat de multe ori apologetic, piesele lui si-au pastrat succesul de scena si sunt subiect al reinterpretarilor scenografice. Fiul ramane, in general, in umbra succesului.


Lucia Berdan
CANTECUL POPULAR EPIC EROIC
DIN MOLDOVA


2003
Format: A5
Nr. pag.: 212
ISBN: 973-8278-22-8
Comanda prin email

Pret: 20 RON / 200,000 lei

Lucrarea Cantecul popular epic eroic din Moldova a fost conceputa si realizata ca teza de doctorat in etnologie. Ea a fost sustinuta la Facultatea de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca la 17 octombrie 1987.

Aceasta s-a constituit pe parcursul a cincisprezece ani de cercetare in cadrul temei comune a colectivului de folclor al departamentului de istorie literara si folclor de la Institutul de Filologie Romana „A. Philippide“, Filiala Iasi a Academiei Romane.


Ileana Alexandrescu
DISCURSUL REPETAT, COD INTERTEXTUAL AL LITERATURII POSTMODERNE
aplicatie pe "Levantul" de
Mircea Cartarescu

2007
Format: A5
Nr. pag.: 284
ISBN: 973-8953-28-6
Comanda prin email
Pret: 27 RON / 270,000 lei

Demersul de fata, avand in vedere modalitatile de constructie a discursului narativ in postmodernism, reconsidera raportul dintre sensurile preexistente ale limbajului si limbajul literaturii postmoderne.

In analiza acestor fapte de limba, am pornit, initial, in partea intai a lucrarii, intitulata Postmodernismul – un concept controversat, de la detalierea conceptelor fundamentale ale culturii postmoderne, de la care se revendica postmodernismul, avand in vedere faptul ca relatia postmodernitate – postmodernism se axeaza pe conceptele fundamentale: ontologia, epistemologia si sfarsitul istoriei, asumate, fara rezerve, de Mircea Cartarescu, autorul Postmodernismului romanesc.

Partea a doua a lucrarii, Levantul – proiectie si conventie, va fi proiectata ca aplicatie a teoriilor dezvoltate in prima parte.

Partea de aplicatie practica a lucrarii o constituie capitolul Deconstructia discursului repetat prin quadripartita ratio si resemantizare vs. preluare intertextuala. Tot in acest capitol vom analiza Figurile care genereaza intertextualitea si vom prezenta Niveluri si tehnici de analiza ale enuntului apartinand discursului repetat in Levantul.

Partea finala a lucrarii propune o deschidere a analizei dincolo de «discursul repetat» si demonstreaza o posibila de-constructie intre tehnica libera a discursului si discursul repetat.
Sub acest titlu generic se regasesc subcapitolele intitulate Marcile metatextuale intre ironie, polifonie si pragmatica: Cartarescu revizitandu-l pe Caragiale, Faticul, Mimesis intertextual, Anularea granitelor diatopice, diastratice etc. prin contextualizarea arhaismelor, a regionalismelor si a elementelor de limba populara si Postmodernism, discurs repetat si mass-media.

Subcapitolul Mimesis intertextual prezinta exercitiile de intertextualitate ale scriitorilor postmodernisti, chiar prin preluarea modelelor canonice ale literaturii.

Penultimul subcapitol aduce in discutie o deschidere asupra contextualizarii arhaismelor si neologismelor, a elementelor de argou si jargon, vizibila nu numai la Cartarescu, ci in general, in literatura postmoderna, ca aplicatie a ceea ce teoreticienii numesc „revizitarea trecutului, cu ironie si nu cu candoare”.

Intitulat Postmodernism, Discurs repetat si mass-media, ultimul subcapitol din partea a doua a lucrarii, abordeaza fenomenele care faciliteaza promovarea practicilor literare postmoderniste, de de-constructie a EDR in limbajul jurnalistic. (Ileana Alexandrescu)

Sebastian Dragulanescu
EMINESCU SI COMICUL
Strategii si stratageme estetice
Nou!

Format: A5
Nr. pag.: 258
ISBN 978-606-540-103-7
Comanda prin email

Pret: 26 RON / 260,000 lei

Cartea Eminescu si comicul. Strategii si stratageme estetice, se inscrie prin câteva din rezultatele ei in perimetrul celor mai interesante contributii ale eminescologiei din ultimii ani.

Cartea este formata din patru mari parti, din care primele trei contin un numar inegal de capitole. La cele patru parti se adauga un capitol de concluzii intitulat Note finale concluzive, precum si Bibliografia.

Lucrarea Eminescu si comicul. Strategii si stratageme estetice se remarca printr-o capacitate de analiza singulara, prin exercitii hermeneutice dificile si ingenioase, accesibile celor familiarizati cu litera si spiritul textului eminescian, ca si prin stilul unor formulari memorabile, de natura sa impuna adevarurile descoperite de autor.

~ Lucia CIFOR

Ofelia Ichim
INTRE EROS, SOLITUDINE SI BRAHMS


2003
Format: A5
Nr. pag.: 210
ISBN: 973-8278-28-7
Comanda prin email

Pret: 21 RON / 210,000 lei

Propensiunea spre autenticism, voluptatea faptelor nude constituie insasi esenta discursului epic holbanian.

Intr-o scrisoare catre Octav Sulutiu, Anton Holban nu pierde ocazia
de a dezvalui elemente esentiale care au sustinut geneza romanului O moarte care nu dovedeste nimic: „Stii ca a fost scrisa in cinci ani de zile? Stii ca fiecare rand l-am suferit! Stii ca toate mortile sunt veritabile?” Stii ca dintr-un caiet de patru ori mai mare am taiat trei sferturi? Caci sa nu-ti faca iluzie tineretea mea exterioara: singuratatea mea perfecta m-a facut totdeauna mai lucid asupra oamenilor si asupra mea. N-a fost scris un rand fara o vibratie sufleteasca, mereu corespunzatoare.


Ileana Alexandrescu-Voicu
LIMBA SI LITERATURA ROMANA IN DIACRONIE SI SINCRONIE Nou!

Format: A5
Nr. pag.: 130
ISBN 978-606-540-041-2
Comanda prin email

Pret: 20 RON / 200,000 lei

Volumul de fata cuprinde mai multe studii, majoritatea fiind participari la Colocviile Catedrei de Limba Romana a Facultatii de Litere din Bucuresti, dar si lucrari din timpul cursurilor de masterat, netiparite. Sectiunea de Pragmastilistica reuneste cateva lucrari care surprind aspecte de pragmatica ale limbii romane actuale in sincronia lor.

Sectiunea de Pragmastilistica reuneste cateva lucrari care surprind aspecte de pragmatica ale limbii romane actuale in sincronia lor. Preocuparile noastre au avut ca obiect receptarea deconstructiei discursului repetat atat din zona mass-mediei, cat si din literatura postmodernista care, indiferent de origine (discurs religios, proverbe, zicatori, citate din literatura), a devenit o marca a stilului publicistic actual. In capitolul Semantica si lexic, sunt discutate aparitia si evolutia unor lexeme investite cu sensuri variate, apartinand unor clase lexico-semantice si unor variante socio-lingvistice foarte diferite. In paralel cu aceste fapte de limba, am semnalat, in planul diacroniei, si discrepantele dintre lexicul operelor literare din manualele scolare si limbajul virtual al elevilor.

George Ceausu
LOGICA MIRABILIS

Format: A5
Nr. pag.: 246
ISBN: 973-8278-59-7
Comanda prin email

Pret: 21 RON / 210,000 lei

Logica este, intr-un sens mai larg, teoria derivarii cunostintelor. Cunostintele pot fi deduse unele din altele, ceea ce creeaza posibilitatea structurarii si ierarhizarii lor. Mintea noastra manipuleaza o masa enorma de informatie. Nu toata aceasta informatie este memorata, pentru ca o buna parte poate fi dedusa prin intermediul unor operatii logice.





Ileana Alexandrescu-Voicu
OCTAVIAN PALER
Mitopoetica eseului



Format: A5
Nr. pag.: 104
ISBN-10 973-8953-04-9
ISBN-13 978-973-8953-04-8
Comanda prin email

Pret: 14 RON / 140,000 lei

In ansamblul ei, cartea intentioneaza sa decodeze elementele si structurile eseistice care contureaza profilul scrierilor paleriene.

In acest sens, ne-am propus sa identificam atat modalitatile formale ale eseului, abordate de autor, ce tind sa devina specii ale genului literar luat in discutie, cat si tipurile de incipit, dar si finalurile care dau personalitate operei.

Am urmarit, de asemenea, modalitatile de organizare a discursului eseistic prin degradarea si conjugarea structurilor epice si lirice, fiind evidenta tendinta implicarii scriitorului in text, a carei consecinta este glisarea genurilor literare.

Avand in vedere prezenta obsesiva a miturilor in eseurile lui Octavian Paler, demersul nostru si-a propus sa depisteze abilitatea autorului de a le contamina, de a le personaliza si, prin aceasta, de a le revaloriza, investindu-le cu noi judecati de valoare.

Sesizand o puternica subiectivizare, am identificat elementele de manierism si baroc ce se regasesc in eseurile lui Octavian Paler si care fac obiectul studiului nostru.

Lucrarea propune, in acelasi timp, o deschidere ce urmareste modul in care se construieste, de-a lungul operei, mitul personal (al autorului), prin suprapunerea textelor.

Partea finala a lucrarii este o incercare de a demitiza, prin replica lui Asybaris, mitologia paleriana, plasata in spatiul „Desertului pentru totdeauna”.


Constantin Luntraru
OM INSPRE INGER - Cartea intai

2006
Format: A5
Nr. pag.: 100
ISBN: 973-8278-98-8
Comanda prin email

Pret: 13 RON / 130,000 lei

Sinele este un continuum netemporal, o prezenta fara cantitate si proprietati, astfel incat, din perspectiva lui, ce este acum, este dintotdeauna si ce este aici, este peste tot. El nu concepe nici o diferenta pentru ca el este unic si in afara lui nu este nimeni sa mai poata emite ceva, si in afara lui nu mai e nimeni sa poata recepta ceva.

A depasi placerea de a manca, a depasi placerea de a face sex - iata orizontul vietii nemuritoare. Nu a-ti interzice placerile pamantesti, nu a te chinui prin porunci stupide, nu, aceasta nu e o solutie, ci trebuie sa descoperi, traind, ceva superior lor. Si atunci toate cate te-au murdarit si te-au tavalit prin praf e ca si cum nici nu ar fi trecut prin tine si tu nu ai fost deloc acela pe care mintea l-a creat, slab si natang, pe care oricat te-ai straduit nu l-ai putut iubi. Si oboseala si sila de viata se vor sfarsi odata cu toate prostiile acestea mentale.

Ofelia Ichim
PADUREA INTERZISA
Mit si autenticitate in romanele lui Mircea Eliade


Format: A5
Nr. pag.: 230
ISBN 973-85229-0-0
Comanda prin email
Pret: 23 RON / 230,000 lei


Titlul Foret Interdite (1955) – respectiv The Forbidden Forest (1977) - al romanului Noaptea de Sanziene sugereaza una dintre ideile fundamentale enuntate de Mircea Eliade: camuflarea sacrului in profan.

Realitatea mitului trebuie decelata din contextul opac al realitatii profane. Pe aceasta coordonata se plaseaza opera sa beletristica scrisa dupa integrarea in spatiul exilului. Romanele create in Romania sunt tributare "autenticitatii", autorul lor pronuntandu-se impotriva stilului calofil, al sentimentalismului edulcorant, pledand pentru o noua forma romanesca. Segmentul epic conceput in India face trecerea, intrucatva, de la perspectiva "autenticista" la cea practicata de "mistagogul" Eliade.

George Badarau
RADACINILE FANTASTICULUI ROMANESC Nou!

Format: 12 x 18
Nr. pag.: 234
ISBN: 978 606 540 013 9
Comanda prin email
Pret: 17 RON / 170,000 lei

Daca anormalul reprezinta conditia normala obligatorie a existentei fantasticului, important este raportul care se stabileste intre normal si supranormal, raport ireductibil rational.

Fantasticul depinde de modul in care este tratat, de consemnarea tehnicii insolite, de functionarea elementului imaginar ca fenomen de inexplicabila si obscura necesitate.

In relevarea universului fantastic sunt necesare urmatoarele situatii tipice: existenta unui univers referential bazat pe o structura antinomica, echivocul discursului naratorului, un context in care domina o conceptie rationalista asupra lumii, raportarea ulterioara a evenimentelor traite altadata ca participant direct, producerea unui efect de deconcertare, de perplexitate care duce la sentimente de spaima, identitatea dintre narator si protagonist, existenta dublului cu toate nuantele sale (dedublarea eului, sciziunea eului, substituirea eului), repetarea identicului ca sursa pentru straniu, instituirea paradoxului, distantarea intre momentul intamplarii si momentul nararii, o interactiune cu forta interpelativa, interogativa, metamorfoza, revenirea in final la situatia de enuntare.

Carmen-Nicola Jumara
ROMANUL LATIN
meditatie asupra conditiei umane

Format: A5
Nr. pag.: 258
ISBN-10 973-8953-32-4
ISBN-13 978-973-8953-32-1
Comanda prin email

Pret: 22 RON / 220,000 lei

Profesoara la un prestigios liceu din Iasi – la care predasera Maiorescu si Eminescu – doamna Carmen-Nicola Jumara semneaza o excelenta teza de doctorat despre Romanul latin, in speta o Meditatie asupra conditiei umane, cum notifica subtitlul. In fapt, nu doar romanul latin e in cauza, ci fenomenul latin in ansamblu la inceput de calendar crestin (secolele I si II); se contureaza sub ochii nostri o umanitate ziditoare, istoriceste performanta, asediata insa de morbul decadentei.

Reinvie o cultura provocanta, vazuta in toate dimensiunile; participam la o retrospectie lucida, revelatoare. Un prim capitol jaloneaza tipologiile specifice (Homo sapiens si homo ludens), psihisme si relatii in functie de conditia umana a vremii. Intra in discutie, de asemenea, marturii, traduceri si exegeze in plan european, texte profunde ale specialistilor consacrati – de la A. Croiset si Pierre Grimal pana la N.I. Herescu si Eugen Cizek – ale caror contributii, constituind o banca de informatii si sugestii, poarta insemnele lucrului bine facut.

Structura tezei, concludenta, axata pe centralitatea ideii de roman, beneficiaza de panoramari si observatii esentializante, demersul interpretativ racordand – cum ni se spune – cercetarea istorica cu cea comparativa, in felul propus de Tudor Vianu. Fapte, personaje si atitudini de viata, reactii caracteristice unor lumi in miscare, apar limpezite – in cheie sincronica si in diacronie – pe fundal elin sau in stilizari romane. Fenomenul originar, in migratie dinspre Grecia magna spre Roma imperiala, fenomen definitoriu legand doua modalitati, de ordonanta clasica, e privit in conexiunile dar si in diferentierile de infrastructura; isi spun cuvantul factorii bio-fizici, ethnosul, specificitatea de profunzime a doua comunitati mediteraneene cu potential creativ de exceptie. Pe scurt, capitolele despre Romanul grec, respectiv despre Romanul latin, extinse pe mai mult de optzeci de pagini dense, introduc in Zeitgeist, in arhetipuri si in ambiental, implicit in narativitatea cu nucleu senzational a grecilor si in sagalnicia povestitorilor romani, insistand totodata pe filozofeme ca vesnicia si vremelnicia.

In concluzie, lucrarea doamnei Carmen-Nicola Jumara despre Romanul latin este o contributie remarcabila de vadita acuratete filologica.

Gabriela Haja
STRUCTURI DRAMATICE IN FOLCLORUL ROMANESC

2003
Format: A5
Nr. pag.: 188
ISBN: 973-8278-21-X
Comanda prin email

Pret: 20 RON / 200,000 lei

Pentru ca in domeniul teatrului popular, al „spectacolului” nuntii, al riturilor funebre s-au mai facut cercetari si s-au scris importante studii, mi-am concentrat atentia, in volumul de fata, asupra unor manifestari si specii folclorice mai putin studiate din perspectiva dramaticitatii. Este vorba despre balada, basm, bocet, colinda, descintec, jocuri cu masti, jocuri de copii, strigatura.

Emil Iordache
STUDII DESPRE GOGOL

2005
Format: A5
Nr. pag.: 148
ISBN: 973-8278-82-1
Comanda prin email

Pret: 15 RON / 150,000 lei

Profesorul Emil Iordache, cunoscut traducator al literaturii ruse, a scris un studiu aplicat, dens, sclipitor prin asociatii si paralelisme, cum numai Lucian Raicu a mai facut-o in Gogol sau fantasticul banalitatii.

Cartea este un excelent „ghid” in cunoasterea spatiului spiritual al marelui Gogol, din a carui manta, dupa cum spunea autorul Fratilor Karamazov, Dostoievschi, se trage proza rusa moderna.

Al. Husar
VREMEA DE APOI

Format: A5
Nr. pag.: 166
ISBN: 973-8278-55-4
Comanda prin email

Pret: 18 RON / 180,000 lei




La obiect, autor ul ne pune in fata unor pagini scrise uneori cu ani in urma, pagini de sertar. A trait succesiv un dezastru, un macel, un flagel. Aceasta ajunge pentru o viata de om, pentru o varsta, o generatie, o epoca, pentru cel ce-a trait nelinistea ei si a unor mari convulsiuni sociale, politice si morale.

De aici, in fond, titlul volumului sau: O tempora!... fiindca – in fata unei epoci in care suferinte, infrangeri, haos moral si spiritual coexista – autorul e surprins nu o data exclamand cu retorul antic: O, timpuri, o moravuri! Si, paralel, Vremea de apoi, fiindca, in sensul eshatologic al timpului istoric, tipatul tragic al unei umanitati sfasiate – aceasta vreme a fost bantuita de un vant apocaliptic de sfarsit de lume.


___________________________
Editura acreditata de catre
Consiliul National al Cercetarii
Stiintifice din Invatamantul Superior
(Cod CNCSIS 116)





Copyright © 2002-2013
Editura ALFA
Toate drepturile rezervate. All rights reserved.

design by ZIdeZI