Str. Trei Ierarhi Nr. 2
700028 Iasi, Romania
Tel (4) 0232.216.884
Tel/ Fax (4) 0332.110.800
Mobil: (4) 0740.570.752
Follow Editura ALFA on Twitter @editalfaFollow Editura ALFA on Twitter @editalfa
Acasa | Comanda | Autori | Colectii | Reviste | Contact | Parteneri | Termeni de utilizare


COLECTIA
BIOS


Stefan Lazar & Costel Octavian Vornicu
ALBINELE SI SANATATEA LOR


Format: A5
Nr. pag.: 144
ISBN: 973-8953-79-6

Comanda prin email

Pret: 17 RON / 170,000 lei

Intre om si albine exista un raport extrem de vechi, care in momentul de fata este bine stabilit de exigentele cotidiene. Mai intai, apicultura s-a impus prin valoarea si rafinamentul produselor folosite in alimentatie si in scop terapeutic, apoi a fost stabilit
stiintific rolul albinelor de agent polenizator al plantelor entomofile si de barometru al cunoasterii gradului de stabilitate ecologica in natura.

In etapa actuala de dezvoltare a economiei mondiale asistam la o degradare continua a mediului ambiant, datorita folosirii pesticidelor, efectelor poluarii aerului, solului si apelor, eroziunii solului, care produc mari pagube prin distrugerea faunei polenizatoare, in special a albinelor. In plus, exacerbarea unor boli provoaca mari pagube apiculturii de pretutindeni.

Faptul ca mediul inconjurator a devenit neospitalier omului i se datoreaza acestuia aproape in exclusivitate, deoarece toate neajunsurile mentionate se datoreaza activitatii umane, iar apicultura, in aceste conditii, se confrunta cu mari neajunsuri. La toate acestea se mai adauga una dintre cele mai grave boli parazitare – varrooza, provocata de acarianul Varroa jacobsoni.

In conditiile in care acest flagel s-a extins si in Romania, dupa anul 1977, apicultura se practica in conditii tot mai dificile.

Necunoasterea modalitatilor de lupta impotriva acarianului, sau de limitare a actiunii sale, asupra familiilor de albine au facut ca multi crescatori de albine sa renunte la aceasta indeletnicire.

Cu toate acestea, apicultura se practica in continuare, crescatorii intelegand ca albinele trebuie sa fie crescute chiar in prezenta parazitului, fiind putin probabil ca se va putea eradica acest flagel.
Iata de ce autorii au considerat necesar sa aduca apicultorilor un set de cunostinte legate de bioecologia albinei si a acarianului Varroa jacobsoni, precum si masurile cele mai cunoscute de combatere a parazitului, inclusiv a celor care permit obtinerea de produse apicole ecologice.

Desi asupra albinelor actioneaza o multitudine de boli, autorii si-au propus sa faca referiri mai ample numai la varrooza – cea mai frecventa si grava boala parazitara a albinelor.

Convinsi fiind ca materialul elaborat este susceptibil de unele imbunatatiri, vom fi recunoscatori tuturor celor care vor gasi prilejul sa lectureze si sa ne transmita sugestiile de imbunatatire pentru viitor.

- Autorii


Gheorghe Stan & Daniel Simeanu
ALIMENTATIA PASARILOR


Format: A5
Nr. pag.: 138
ISBN: 973-8278-64-3
Comanda prin email

Pret: 19 RON / 190,000 lei

Lucrarea trateaza aspecte privind particularitati de digestie si valorificarea hranei la pasari; nutreturi indicate si limite de utilizare; alimentatia gainilor ouatoare, curcilor, ratelor, gastelor, fazanilor, bibilicilor, prepelitelor, potarnichilor si strutilor.

Cartea constituie un adevarat ghid practic al crescatorilor de pasari, adresandu-se, in egala masura, studentilor facultatilor de profil zootehnic si de medicina veterinara, specialistilor din domeniu şi tuturor celor pasionati de cresterea şi hranirea pasarilor.



Mihaela Ivancia
AMELIORAREA ANIMALELOR
Editie revizuita


Format: Academic
Nr. pag.: 238
ISBN-10 973-8953-36-7
ISBN-13 978-973-8953-36-9
Comanda prin email
Pret: 28 RON / 280,000 lei

 


Este bine stiut faptul ca toti cei care cresc animale cunosc si folosesc sintagma “Rasa, Masa, Casa”, ceea ce înseamna ca pentru a avea rezultatele asteptate trebuie sa aiba în
vedere în primul rând “Rasa”.

Pentru aceasta ar trebui sa aiba câteva notiuni (macar) despre ce este o populatie de animale si cum se pot împerechea indivizii acesteia astfel încât sa se obtina descendenti mai buni si mai valorosi decât parintii lor; de asemenea ar trebui sa stie care sunt modalitatile de modificare a structurii genetice a populatiei si care sunt factorii care o influenteaza; nu lipsita de interes este cunoasterea formelor si metodelor de selectie sau a predictiei valorii de ameliorare a animalelor.
Toate aceste informatii si altele pe lânga, am încercat sa le prezint în aceasta a doua editie a cursului de Ameliorarea animalelor, editie pe care o consider îmbunatatita si revizuita.


Eusebiu-Viorel Sindilar
ANATOMIA ANIMALELOR


Format: Academic
Nr. pag.: 258
ISBN:
978 606 540 000 9
Comanda prin email
Pret: 28 RON / 280,000 lei

Anatomia animalelor - Osteologia, Artrologia si Miologia

Anatomia este o ramura a stiintelor biologice care studiaza forma si organizarea si forma structurilor organismelor vii.

Necesitatile de ordin practic, legate de profesarea medicinei veterinare, au dus la desprinderea din anatomia vertebratelor a unei discipline care se ocupa de studiul formei si structurii corpului animalelor domestice.
Animalele care fac obiectul studiului de fata apartin clasei mamifere si clasei pasari.

Clasa Mamifere
Ordinul Ongulate: Calul (Equus caballus) , Boul (Bos taurus) , Oaia (Ovis aries) , Porcul (Sus scrofa domesticus).
Ordinul Carnivore: Cainele (Canis familiaris) , Pisica (Felis catus).
Ordinul Rozatoare: Iepurele de casa (Oryctolagus cuniculus).

Clasa Pasari
Ordinul Gallinacee: Gaina (Gallus domesticus) , Curca (Meleagris gallopavo).
Ordinul Palmipede : Rata (Anas domestica) , Gasca (Anser domesticus).



Mihaela-Claudia Spataru
ANATOMIA COMPARATA A ANIMALELOR


Format: Academic
Nr. pag.: 416
ISBN:
978 606 540 001 6
Comanda prin email
Pret: 34 RON / 340,000 lei


Inca de la Inceputul existentei sale, omul a Incercat sa-si explice fenomenele naturii si sa cunoasca forma si structura obiectelor care-l Inconjurau, pentru a le controla si utiliza In folosul sau. Odata cu marirea habitatului, orizontul de cunoastere s-a largit, ceea ce a necesitat conceperea unor strategii din ce In ce mai complexe pentru aparare, de obtinere a hranei si perfectionarea permanenta a mijloacelor de trai. Toate aceste aspecte au contribuit la evolutia sa.

Cunoasterea obiectelor si fiintelor din jurul omului s-a facut timp de mii de ani prin metode empirice, impuse In primul rand de restrictiile religioase. Cresterea demografica, reducerea surselor de hrana si confruntarile cultural-religioase au indus ideea ca omul este fiinta cea mai evoluata si ca poate folosi resursele planetei In scopul evolutiei sale. Aceasta a marcat trecerea spre etapa moderna a cunoasterii In care s-au produs cele mai spectaculoase inventii si inovatii In dorinta de a cunoaste cât mai profund fondul existentei noastre.

Anatomia se ocupa cu studiul formei si a structurii organismelor vii de origine animala. Disectia, metoda invaziva, se efectueaza frecvent pe cadavre si putin pe animalele In viata. Aceasta presupune un studiu aprofundat urmat de taierea metodica, dilacerarea, identificarea si evidentierea componentelor organismului. Efectul este studierea formei, marimii, pozitiei si rapoartelor spatiale dintre structurile interne si a interrelatiilor fizice dintre acestea.

Astfel s-a dezvoltat Anatomia descriptiva si cea sistemica. Prin acumularea informatiilor a devenit posibila compararea structurilor din diverse regiuni ale aceluiasi animal (anatomie topografica) sau Intre animale diferite.

Aceasta a dus la aparitia Anatomiei comparative care  surprinde varietatea formelor prin care o structura anatomica apare la specii diferite, particularitati conservate si manifestate ca fiind cea mai buna solutie pentru adaptarea speciei la conditiile impuse de mediu.
Bine-nteles ca acest proces de adaptare este permanent, anatomistii fiind cei ce surprind, descriu si traseaza dinamica evolutiei unei structuri atât prin informatiile ce vin din trecut dar mai ales le proecteaza In viitor.


Stefan Lazar & Costel Octavian Vornicu
APICULTURA


Format: Academic
Nr. pag.: 658
IISBN-10 973-8953-37-5
ISBN-13 978-973-8953-37-6
Comanda prin email
Pret: 52 RON / 520,000 lei




Apicultura s-a impus prin rafinamentul si calitatea produselor sale folosite pentru hrana si sanatatea omului, dar mai ales ca veriga importanta a lantului trofic sol-planta-albina-produs apicol-om.

Albinele contribuie la marirea productiilor vegetale prin actiunea de polenizare, fiind în acelasi timp un adevarat barometru al echilibrului ecologic in natura.

Prin elaborarea acestui material avem intentia de a atrage atentia si interesul tuturor celor care iubesc albinele sau au legaturi cu productia agricola, biologia si apiterapia.

Dupa opinia autorilor si nu numai, cunostintele despre apicultura sunt transmise in scoala romaneasca doar in mod sporadic si numai acolo unde exista oameni care iubesc aceasta indeletnicire de crestere a albinelor.

Apicultura trebuie integrata ca factor de productie si de echilibru biologic si apreciata la adevarata ei valoare, mai ales de cei in masura sa ia decizii.

Stefan Lazar & Marius Dolis
APICULTURA PRACTICA


Format: A5
Nr. pag.: 268
ISBN: 973-8278-44-9
Comanda prin email

Pret: 22 RON / 220,000 lei

Lucrarea trateaza aspecte privind morfofiziologia albinei, lucrarile curente din stupina, produse agricole. De asemenea, sunt prezentate aspecte privind baza melifica si posibilitatile de valorificare a acesteia de catre coloniile de albine.

Avand in vedere problematica abordata, cartea poate constitui un adevarat ghid practic al apicultorului, fiind recomandata atat apicultorilor cu experienţa, cat si, mai ales, celor care vor sa se initieze in aceasta activitate.

Elena Ciudin
BIOLOGIA ANIMALELOR DE LABORATOR


Format: Academic
Nr. pag.: 344
ISBN: 973-8278-42-2
Comanda prin email

Pret: 31 RON / 310,000 lei

Tinand cont ca in tara cresterea animalelor de laborator nu corespunde cerinţelor si solicitarilor actuale si ca datele existente despre acestea sunt putine si disparate, autoarea pune la dispozitia celor interesati cunostintele necesare in acest domeniu.

Prima parte a cartii, "Aspecte generale privind cresterea animalelor de laborator", ofera informatii foarte utile pentru amenajarea crescatoriilor pentru animale conventionale si gnotobiotice, reproducerea, alimentatia, protectia animalelor de experiment precum si masurile de profilaxie nespecifica si protectia muncii.

Partea a II-a, "Principalele specii de animale de laborator", cuprinde biologia (incadrarea taxonomica, descrierea principalelor specii, comportamentul, particularitatile anatomo-fiziologice, reproducerea, cazarea si alimentatia) la opt specii de animale de laborator si anume: broaste, iepuri, sobolani, soareci, hamsteri, gerbili, cobai si dihori albi.

Fiind o prioritate nationala, cartea este deosebit de utila atat specialistilor care lucreaza in domeniul cercetarii biomedicale (medicina omului, medicina veterinara, farmacie, biologie, industria de medicamente etc.) cat si crescatorilor de animale de laborator.


 

Dumitru Tanase &
Gherasim Nacu
BIOLOGIA REPRODUCERII ANIMALELOR Vol. II

Format: Academic
Nr. pag.: 250
ISBN: 973-8278-71-6
Comanda prin email

Pret: 24 RON / 240,000 lei

La redactarea acestei lucrari am avut in vedere cunostintele care trebuie sa fie insusite de catre studentii facultatilor de zootehnie in conformitate cu Programa analitica, dar si ultimele noutati in domeniul diverselor procese fiziologice care stau la baza formarii unei noi fiinte, factorii implicati in dereglarea acestor procese precum si prevenirea si tratamentul celor mai frecvente tulburari.




Vasile Teusan, Doina Leonte, Razvan Radu-Rusu, Anca Teusan
BIOLOGIE CELULARA ANIMALA


Format: Academic
Nr. pag.: 196
ISBN-10 973-8953-41-3
ISBN-13 978-973-8953-41-3
Comanda prin email
Pret: 28 RON / 280,000 lei


Cresterea animalelor dupa tehnologii moderne presupune cunoasterea, de catre specialistii in domeniu, a diverselor aspecte tehnologice si economice a acestei ramuri agricole dar si stapanirea cunostintelor
referitoare la biologia organismului animal.

Organismul animal este un minunat ansamblu de aparate, sisteme si organe care functioneaza intr-o perfecta armonie, care necesita anumite cerinte de mediu si care este capabil de performante adesea uluitoare.

Toate organele ce alcatuiesc corpul animal sunt formate din diverse tipuri de tesuturi, iar acestea la randul lor sunt alcatuite din celule.
Cursul de fata se adreseaza in primul rand studentilor Facultatii de Zootehnie, dar poate constitui si un ghid util pentru toti specialistii care activeaza in cercetarea si practica zootehnica.

Cu gandul ca orice lucrare este perfectibila, suntem convinsi ca cei interesati ne vor semnala inerentele scapari si imperfectiuni ale acestui curs, astfel, ca intr-o viitoare editie ele vor fi eliminate.

Stefan Lazar
BIOLOGIE SI TEHNOLOGIE APICOLA

Format: Academic
Nr. pag.: 462
ISBN: 973-8278-11-2
Comanda prin email

Pret: 39 RON / 390,000 lei

Conceptia care a stat la baza elaborarii acestei lucrari a rezultat din indelungata activitate a autorului in domeniu, pe baza unei bogate documentari care a permis selectarea si interpretarea corecta si coerenta – speram noi – a unui material bibliografic vast si fascinant prin specificul sau.

Cartea a fost structurata pe 11 capitole in care sunt tratate, in sinteza, cunostintele actuale despre albinele melifere si produsele lor, conform cuprinsului lucrarii, si care justifica pe deplin titlul acesteia.




Daniel Simeanu
BIOSTIMULATORI IN ALIMENTATIA PASARILOR


Format: A5
Nr. pag.: 196
ISBN: 973-8278-53-8
Comanda prin email

Pret: 17 RON / 170,000 lei

Lucrarea de fata este structurata in doua mari parti: una ce cuprinde o prezentare a unor substante biostimulatoare, a modului lor de actiune, unele studii efectuate de diferiti cercetatori, din tara sau din strainatate, asupra efectului productiv al unor biostimulatori utilizati in alimentatia pasarilor; cea de a doua parte cuprinde rezultatele obtinute in urma efectuarii unor cercetari proprii ce au avut ca scop stabilirea efectului productiv al administrarii in alimentatia puilor broiler de gaina a unor biostimulatori de crestere.



Niculai Dulceanu &
Cristina Terinte
BOLILE PARAZITARE ALE FICATULUI LA ANIMALE

Format: Academic
Nr. pag.: 150
ISBN: 973-8278-23-6
Comanda prin email

Pret: 19 RON / 190,000 lei

Parazitozele hepatice la animale constituie si astazi un domeniu extrem de discutat atat datorita frecventei inca crescute a acestor afectiuni cat si datorita implicatiilor socio-economice deosebite.

Ficatul, adevarat filtru al organismului animal, este un organ implicat frecvent in parazitoze atat ca sediu final de dezvoltare a unora dintre paraziti, cat si, mai frecvent, ca sediu pentru formele intermediare de evolutie.

Din acest motiv, cunoasterea aspectelor legate de etiologie, ciclul vital al parazitului, epizootologie, modificari morfopatologice si manifestarile clinice ale parazitozelor hepatice constituie un pas important in diagnosticarea si tratarea acestui tip de afectiuni.


Viorica Iacob
BOLILE PLANTELOR CULTIVATE - PREVENIRE SI COMBATERE


Format: Acad.
Nr. pag.: 402
ISBN:
978 606 540 014 6
Comanda prin email

Pret: 37 RON / 370,000 lei


In ultimii ani, datorita schimbarilor din agricultura tarii noastre, cererea de carte In domeniul Protectiei plantelor a crescut continuu si, cu toate ca au mai aparut o serie de noi carti sau manuale, acestea nu au reusit sa satisfaca pe deplin aceasta solicitare.

In plus, necesitatea aparitiei acestei carti este dictata si de faptul ca in ultima perioada se constata o crestere ingrijoratoare a pierderilor de productie cauzate de atacul agentilor patogeni dintre care, unii sunt noi pentru tara nefiind descrisi in lucrarile de specialitate anterioare.

In acest sens, in prezenta lucrare s-a realizat o actualizare a cunostintelor cu privire la bolile culturilor agricole si horticole, dar si a culturilor care ocupa suprafete relativ mici (plante medicinale si floricole) si carora de regula nu li se acorda atentia cuvenita.
In vederea sprijinirii producatorilor agricoli, care poseda cunostinte sumare in ceea ce priveste realizarea unei protectii cat mai bune a plantelor de cultura, am amplificat descrierea principalelor boli, completata cu imagini sugestive si cu metodele de prevenire si combatere.

Limbajul in care s-a facut descrierea simptomelor este pe intelesul tuturor, inlocuind termenii botanici si micologici. La fiecare boala, s-au notat substantele cu care se poate face tratamentul, concentratia sau doza recomandata, timpul de pauza (t.p.) ce trebuie respectat intre tratamente si acolo unde este cazul pragul economic de daunare(PED) de la care tratamentul este absolut necesar. S-au recomandat pentru fiecare cultura soiurile sau hibrizii ce trebuie cultivati in functie de rezistenta lor. La fiecare hibrid sau soi s-a facut precizarea rezistentei fata de agentii patogeni (FS-foarte sensibil, S-sensibil, MS-mijlociu de sensibil, MR-mijlociu de rezistent, R-rezistent, Mtmijlociu de tolerant, T-tolerant).

La fiecare agent patogen la care au fost introduce produsele omologate dupa 1 ianuarie 2004 acestea sunt subliniate pentru a se remarca faptul ca ele reprezinta ultimele recomandari.
Lucrarea se incheie cu o serie de liste a produselor fungicide si insectofungicide; listele cu substante au fost completate cu noile omologari efectuate pana la data 1 ianuarie 2006, tinand cont si de obligatia de a elimina produsele care datorita toxicitatii lor, sunt daunatoare pentru plante, om si animale.

Intrucat noile reglementari prevad ca, dupa intrarea Romaniei In U.E., o serie de baze toxice sa fie eliminate din uz, dupa enumerarea substantelor avizate pana acum, am inserat listele cu bazele toxice si respectiv substantele ce vor fi folosite in agricultura dupa aderarea Romaniei la conventiile internationale existente In Uniunea Europeana.


Mihai Burlica
CALUL HUTUL - Genealogie


Format: Acad.
Nr. pag.: 206
ISBN: 973-8953-68-0

Comanda prin email

Pret: 22 RON / 220,000 lei


Existenta si evolutia calului Hutul sunt legate de trecutul istoric al populatiei din Bucovina, care a crescut si creste acest cal. Istoricul acestei populatii ne arata ca la inceputul secolului al XVIII-lea, regiunile de crestere ale Hutulului erau foarte putin locuite, fiind acoperite cu paduri, care in anumite ocazii formau un refugiu pentru diferite populatii.

W. Szukiewicz, dupa cercetarile facute in regiunea Zobie si in Polonia, deduce ca numele de „Hutul” a fost initial numele calului local si, ulterior l-a primit si populatia care il creste. Asupra etimologiei cuvantului „Hutul” insa, parerile sunt diferite. Dr. R. Kaindl arata ca deriva de la cuvantul romanesc „hotul”, iar J. Kornzeniowski sustine ca deriva de la cuvantul „koczowac” care inseamna „a se aseza”, deci de la populatia care s-a asezat in aceste regiuni. Ocupatia principala a acestei populatii, dupa asezarea ei, era cresterea animalelor si dupa cum este firesc, calul fiind necesar pentru transporturi si calarie in munti, unde nu existau drumuri, cresterea lui s-a bucurat de o deosebita atentie. Caii au fost adusi de catre popoarele care s-au asezat aici, parte venind din tarile vecine si parte din regiunile asiatice, ceea ce inseamna ca s-au adus cai de tip tarpanic si Przewalski, forme originare care stau la baza calului Hutul. - Autorul



Mihaela Ivancia
CELULELE SOMATICE -
INDICATOR DE CALITATE A LAPTELUI


Format: A5
Nr. pag.: 178
ISBN: 973-8278-45-7
Comanda prin email

Pret: 17 RON / 170,000 lei

Laptele face parte din categoria celor mai des folosite „ingrediente” in meniul zilnic al oamenilor si in mod deosebit al copiilor, datorita, mai ales, proprietatilor nutritive pe care le poseda. Cand se vorbeste despre calitatea laptelui, se vorbeste despre insusirile lui fizico–chimice si organoleptice, despre incarcatura microbiana si, nu in ultimul rand, despre continutul lui in celule somatice.

Numarul celulelor somatice reprezinta un important criteriu de evaluare a starii de sanatate a ugerului si, totodata, un important criteriu de apreciere a calitatii laptelui.


Ion Gr. Cucu, Vasile Maciuc & Domnica Maciuc
CERCETAREA STIINTIFICA SI ELEMENTE DE TEHNICA EXPERIMENTALA IN ZOOTEHNIE



Format: Academic
Nr. pag.: 392
ISBN: 973-8278-36-8
Comanda prin email

Pret: 32 RON / 320,000 lei



Data fiind importanta pe care o are cercetarea stiintifica in zootehnie, in mod deosebit in conditiile de astazi, cand au loc schimbari profunde de conceptie, de organizare si de modernizare a sectorului de crestere a animalelor din tara noastra, dar si a cercetarii din domeniu, s-a cautat ca prin materialele prezentate in aceasta lucrare, sa se identifice si sa se aduca in actualitate o serie de norme si de principii care au in vedere, atat elementele de tehnica experimentala, cat si metodele moderne de biostatistica; aceasta, cu scopul de a sublinia rolul si importanta lor, dar si pentru a fi cunoscute mai bine si utilizate corect si cu mai multa rigurozitate in cercetarea stiintifica zootehnica.

Prezenta lucrare a fost conceputa in asa fel incat sa cuprinda deopotriva atat notiuni introductive in ale cercetarii cat si elemente de baza si specifice cercetarilor stiintifice in zootehnie, cu detalii in proiectarea, organizarea si executarea de experiente cu animale.

Corneliu Leonte &
Doina Leonte
CONSTRUCTII SI AMENAJARI PISCICOLE


2005
Format: Academic
Nr. pag.: 230
ISBN: 973-8278-72-4
Comanda prin email

Pret: 22 RON / 220,000 lei

Cartea contine informatii privind amenajarea bazinelor naturale si artificiale de apa. Un capitol foarte important il reprezinta lucrarile hidrotehnice.

In ultimul capitol sunt prezentate o gama larga de materiale geosintetice posibil de folosit in amenajarile piscicole.


Virginia Zaharia, Vasile Maciuc, Nacu Gherasim & Daniela Zota; Petru Halga (coordonator)
CRESTEREA ANIMALELOR


2003
Format: Academic
Nr. pag.: 224
ISBN: 973-8278-30-9
Comanda prin email

Pret: 23 RON / 230,000 lei

Acest manual prezinta succint si documentat aspecte strict necesare referitoare la ameliorarea, reproductie, hranirea si ingrijirea animalelor de ferma.




Iosif Olah, Octavian Costel Vornicu & Nicoleta Stefania Hulea
ECHIPAMENTE SI TEHNICI DE MONITORIZARE UTILIZATE IN DOMENIUL APICULTURII
Nou!

Format: Academic
Nr. pag.: 314
ISBN 978-606-540-049-8
Comanda prin email

Pret: 37 RON / 370,000 lei


Apicultura este o indeletnicire practicata in primul rand din pasiune; apicultorul trebuie sa fie un om calm, linistit, gospodar, cu un ascutit simt practic si, bun organizator.

In tot ceea ce intreprinde apicultorul, nu trebuie sa se bazeze pe memorie ci, mai ales, pe notarile pe care le face in agenda sa de lucru, fiind astfel in stare sa afle si sa inlature la timp piedicile care stau in calea bunei dezvoltari a coloniilor de albine, realizand de fapt un proces de monitorizare. Se subliniaza ca unele lucrari nu suporta amanare, ele trebuie sa fie efectuate la timp si in cele mai mici detalii.
In prezent, dezvoltarea spectaculoasa a electronicii si a diverselor componente ca senzori si traductoare, respectiv a tehnicilor de achizitie si prelucrari de date, cu ajutorul calculatoarelor de diverse tipuri, pot usura mult munca apicultorului in vederea gestionarii, chiar a unui numar mare de familii de albine, aflate in locatii diferite, in scopul obtinerii unor productii sporite si de calitate.

Gavril Stefan, Dan Bodescu, Adrian Dinu Toma &
Radu Lucia Panzaru
ECONOMIA SI FILIERA PRODUSELOR AGROALIMENTARE


Format: Acad.
Nr. pag.:598
ISBN-10 973-8953-35-9
ISBN-13 978-973-8953-35-2
Comanda prin email

Pret: 47 RON / 470,000 lei


Cresterea si dezvoltarea economica a devenit o preocupare dominanta a societatii, constituind in prezent un obiectiv declarat al politicilor economice. Daca obiectivul este dezvoltarea agroalimentara, se impune o cunoastere foarte buna a naturii problemelor specifice sistemului agroalimentar.

In acest sens, lucrarea, are drept scop imbunatatirea cunoasterii problemelor specifice sistemului agroalimentar.

Prezenta lucrare se adreseaza studentilor si specialistilor care activeaza in domeniul productiei agroalimentare.

Dan Bodescu
EFICIENTA ECONOMICA A APICULTURII IN ROMANIA


Format: A5
Nr. pag.:252
ISBN-10 973-8953-33-2
ISBN-13 978-973-8953-33-8
Comanda prin email

Pret: 26 RON / 260,000 lei



Apicultura este o activitate deosebit de importanta pentru arealul in care se desfasoara datorita rolului social, economic, stiintific, pentru sanatatea populatiei si pentru protejarea mediului inconjurator.

Pentru Romania, apicultura reprezinta un vector al cresterii economice prin polenizarea plantelor cultivate entomofile, o cale de ameliorare a bunastarii populatiei din mediul rural ca sursa de venit suplimentar, un senzor al poluarii precum si un factor de mentinere a biodiversitatii prin intermediul polenizarii florei spontane.

Mai mult decat atat, odata cu modificarile climatice devastatoare inregistrate in ultima perioada, apicultura, alaturi de sectorul vegetal agricol contribuie la realizarea unor resurse energetice cu efect negativ minim asupra mediului natural. Acest obiectiv major determina reorientarea strategica a structurii culturilor si cresterea productiilor medii prin utilizarea unor imput-uri precum polenizarea dirijata a plantelor prin intermediul albinelor.

Lucrarea propusa are drept scop analiza resurselor si a factorilor de productie specifici apiculturii si identificarea cailor de crestere a eficientei economice a acesteia.

Scopul fundamental al acestei lucrari consta in a aduce un aport cat de mic la imbunatatirea rezultatelor economice si sociale ale apiculturii si in a face din aceasta activitate un vector al dezvoltarii Romaniei.

Steofil Creanga &
Marius Cirlan
EREDITATE SI VARIABILITATE
Vol. I


Format: Acad.
Nr. pag.: 228
ISBN: 973-8278-80-5
Comanda prin email

Pret: 24 RON / 240,000 lei

Existenta si manifestarea vietii este conditionata de posibilitatea unor macromolecule organice, denumite acizi nucleici de a inregistra informatia genetica. Caracteristica esentiala a organismelor vii de tip acelular saucelular, este existenta unui program genetic, codificat intr-un numar variabil de unitati fundamentale denumite nucleotide, care se grupeaza intr-un numar variabil de unitati functionale denumite gene. In aceste gene este codificata biochimic informatia genetica necesara realizarii caracterelor anatomo-morfologice, fiziologice si biochimice ale tuturor formelor de viata.

Lucrarea se adreseaza studentilor din invatamântul de specialitate, cercetatorilor si specialistilor din domeniul cresterii si ameliorarii animalelor, precum si celor interesati de evolutia fenomenului genetic.


Steofil Creanga
EREDITATE SI VARIABILITATE
Vol. II


Format: Acad.
Nr. pag.: 256
ISBN-10 973-8953-34-0
ISBN-13 978-973-8953-34-5
Comanda prin email

Pret: 27 RON / 270,000 lei


Lucrarea abordeaza variabilitatea organismelor sub raport genetic, elemente generale de genetica a populatiilor, genetica caracterelor cantitative, precum si elemente de eredopatologie si genetica procesului de dezvoltare a organismelor.


Marius Cirlan
GENETICA ANIMALA
Vol. I, II & III


Cartea se adreseaza studentilor, medicilor veterinari, biologilor, inginerilor zootehnisti si celor interesati in intelegerea si cunoasterea descoperirilor geneticii.

Vol. I
Format: Academic
Nr. pag.: 336
ISBN: 973-8278-41-4
Comanda prin email

Pret: 30 RON / 300,000 lei

Volumul I cuprinde urmatoarele capitole:
- Elemente de citogenetica animala
- Genetica mendeliana
- Relatiile dintre genele aceluiasi cromozom
- Acidul dezoxiribonucleic
- Acizii ribonucleici
- Structura genei la procariote si eucariote
- Mutageneza si mutatiile genetice
- Rolul genelor in dezvoltarea organismelor

Vol. Ii
2005
Format: Academic
Nr. pag.: 288
ISBN: 973-8278-66-x
Comanda prin email

Pret: 30 RON / 300,000 lei

Volumul II cuprinde urmatoarele capitole:
- Imunogenetica
- Rezistenta genetica la boli
- Elemente de farmacogenetica si farmacogenomica
- Notiuni de inginerie genetica
- Organismele modificate genetic si securitatea alimentara
- Recombinarea genetica
- Imprimarea genomica
- Clonarea animalelor si etica clonarii
- Notiuni de cartografiere genica si importanta secventializarii genomurilor


Vol. III
2006
Format: Academic
Nr. pag.: 400
ISBN: 973-8953-00-6
Comanda prin email

Pret: 36 RON / 360,000 lei





Dupa ce primele doua volume din aceasta ampla lucrare: GENETICA ANIMALA au aparut consecutiv în anii 2004 si 2005 la Editura ALFA din Iasi, volumului 3 cuprinde 10 capitole, 200 figuri si 400 pagini, format academic.

Este o lucrare de importanta deosebita deoarece trateaza partea patologica, descriindu-se bolile genetice la animale, subiect complex care nu a mai fost abordat in literatura de specialitate din 1998.

Descoperirea in ultimul deceniu a numeroase noi gene mutante care stau la baza unor boli monogenice la diverse specii de animale domestice face necesara aparitia unui volum in care sa fie descrise aceste boli.

Capitolele cuprinse: Clasificarea bolilor genetice la animale, Bolile mendeliene, Bolile mitocondriale, Bolile cromozomale, Intersexualitatea, Cancerele animalelor, Profilaxia bolilor genetice fac din acest volum un instrument al cunoasterii pentru studenti, medici veterinari, biologi, ingineri zootehnisti, toate categoriile de cititori interesati in descoperirile moderne ale geneticii animale.

Vasile Maciuc, Vasile Ujica & Ionel Nistor
GHID PRACTIC DE AMELIORARE GENETICA A BOVINELOR PENTRU PRODUCTIA DE LAPTE


Format: A5
Nr. pag.: 300
ISBN: 973-8278-24-4
Comanda prin email

Pret: 28 RON / 280,000 lei

Lucrarea se doreste a fi un mijloc de informare operativa, exemplificata cu aplicatii practice, la dispozitia specialistilor din reteaua de selectie, ameliorare si reproductie a animalelor, cercetatorilor, cadrelor didactice si studentilor de la facultatile de profil, dar si fermierilor sau crescatorilor interesati in cunoasterea si aplicarea metodelor moderne de ameliorare genetica a populatiilor de taurine.


Radu Rosca
INSTALATII FRIGORIFICE SI DE CLIMATIZARE IN INDUSTRIA ALIMENTARA
Nou!

Format: Acad.
Nr. pag.: 362
ISBN 978-606-540-068-9
Comanda prin email
Pret: 42 RON / 420,000 lei


Fizica moderna a fenomenelor termice a inceput sa se dezvolte in secolul al saptesprezecelea, odata cu inventarea termometrului, care a creat posibilitatea efectuarii de studii cantitative.

Aceasta afirmatie nu ar trebui, insa, sa fie interpretata cum ca nu ar fi existat o teorie stiintifica privind fenomenele termice inainte de aceasta data. La fel de gresita este opinia inca raspandita ca, dupa ce termometrul a devenit un instrument popular, savantii vremii ar fi avut o idee clara despre ce este temperatura si ca, facand experimente cu termometre, ei erau pe deplin conatienti de ceea ce masurau.

Carmen Olguta Brezuleanu
MANAGEMENT EDUCATIONAL IN INVATAMANTUL AGRONOMIC (Editie revizuita)


Format: A5
Nr. pag.: 246
ISBN: 978 973 8953 51 2
Comanda prin email
Pret: 30 RON / 300,000 lei


Societatea actuala se remarca prin tendinta de schimbare si de crestere a calitatii capitalului uman ,determinand  individul sa invete pe durata formarii initiale pentru profesia didactica cat si de-a lungul intregii vieti.

Cartea de „Management educational in invatamantul agronomic” se afla sub semnul elementelor de noutate fiind  conceputa ca suport de curs pentru studentii agronomi si pentru profesorii practicieni  care predau discipline de specialitate agronomica, propunadu-si sa-i familirializeze cu problematica de specialitate a acestui segment important din stiintele educatiei.

Managerii din domeniul educational agronomic aflati fie in ipostaza de manageri ai clasei, sau in cea de manageri ai unei institutii de invatamant agronomic, prin parcurgerea acestei carti vor putea sa opereze cu termenii si conceptele specifice managementului educational, reusind sa identifice problematica de baza a managementului educational ca disciplina stiintifica   insusindu-si elementele necesare aplicarii in practica a cunostintelor teoretice, in scopul gasirii cailor spre succesul educational. In acest sens, un manager educational eficient analizand elementele de baza ale comunicarii educationale va putea da viata teoriilor punindu-le in serviciul practicii doar atunci cind va cunoaste specificul domeniului de activitate si contextul acesteia.

Conceputa intr-o modalitate sintetica, lucrarea poate constitui un instrument functional de autoperfectionare a cursantilor agronomi prin  incercarea de realizare a unui echilibru intre problemele teoretice si cele cu caracter aplicat, cat si prin prezentarea unor modele concrete de realizare a proiectelor educationale si ale ceror de finantare a activitatii didactice, fiind cunoscut faptul ca numai pregatirea profesionala complexa  garanteaza reutita oricarui demers educational.

Cecilia Pop
MANAGEMENTUL CALITATII


Format: A5
Nr. pag.: 260
ISBN-10 973-8953-40-5
ISBN-13 978-973-8953-40-6
Comanda prin email

Pret: 24 RON / 240,000 lei

Politica europeana in domeniul calitatii cultiva conceptul "MADE in EUROPE" care va deveni emblema moderna a produselor si serviciilor oferite de europeni intregului comert international, o filozofie a calitatii si respectului fata de consumator si fata de protectia consumatorului, prin produsul si serviciul european oferit spre consum. Toate aceste aspecte impun firmelor conditia de competitivitate in spatiul economic european si mondial.

In acest context, abordarea calitatii produselor si serviciilor trebuie facuta intr-un cadru mult mai amplu, pornind de la mediul in care sunt acestea realizate, respectiv de la sistemele de management care vizeaza calitatea si siguranta produselor in utilizare si consum.

Dintre sistemele moderne de management cel care asigura conditiile necesare realizarii unui mediu organizational corespunzator realizarii calitatii, constituind totodata fundamentul necesar implementarii si certificarii facile si a altor sisteme moderne de management (Sistemul de management al Sigurantei alimentelor corespunzator principiilor HACCP, respectiv standardului SR EN ISO 22000, Sistemul de management de mediu având ca referential standardul SR EN ISO 14001 etc.) este Sistemul de Management al Calitatii corespunzator standardului SR EN ISO ISO 9001:2001.

Lucrarea isi propune sa abordeze in detaliu problematica documentarii, implementarii si certificarii Sistemelor de management al calitatii, constituind astfel un instrument practic deosebit de util pentru actualii si viitorii specilisti apartinând diverselor domenii de activitate.

Lucrarea se adreseaza in special studentilor care se pregatesc in facultati cu profil tehnic, agroalimentar, inginerie economica, industrie alimentara, turism, alimentatie publica, comert, managementul calitatii, controlul calitatii etc; deasemenea, lucrarea va constitui un instrument util pentru toti speciliastii firmelor care doresc sa-si implementeze si certifice sistemele de management al calitatii in scopul cresterii competitivitatii pe piata europeana.

Vasile Ujica, Ionel Nistor, Vasile Maciuc & Culai Dascalu
MANAGEMENTUL CRESTERII VACILOR DE LAPTE


Format: A5
Nr. pag.: 240
ISBN-10 973-8953-42-1
ISBN-13 978-973-8953-42-0
Comanda prin email

Pret: 30 RON / 300,000 lei

Problema exploatarii si managementul vacilor de lapte în exploatatii private, de tip familial si asociativ, prezinta o importanta deosebita si este de mare actualitate si de viitor.

Imbunatatirea continua a alimentatiei umane, atat pe plan mondial cat si national, necesita realizarea unor productii sporite de lapte si carne, la costuri minime pe unitate de produs care se pot obtine prin ridicarea performantelor productive si ameliorarea genetica a taurinelor.

Sistemul de crestere a vacilor de lapte in microferme familiale difera de la o zona la alta si uneori in cadrul aceleasi zone sub aspectul bazei tehnico-materiale, structurii bazei furajere si aprovizionarii cu furaje, a fortei de munca si gradului de calificare a lucratorilor, valorii genetice a animalelor si, nu in ultimul rand, a modului de valorificare a productiei si a profitului realizat.

Microferma familiala pentru cresterea vacilor de lapte in zona colinar-montana a Moldovei este puternic ancorata conditiilor naturale, socio-economice si traditionale, dispunand de alternative viabile economic in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Avand in vedere ca exploatarea vacilor de lapte se bazeaza pe cunoasterea particularitatilor individului si ale populatiilor, precum si pe interrelatiile ce apar intre genotip si mediu, pentru obtinerea unor productii la nivelul potentialului genetic, apare necesitatea determinarii parametrilor demografici, structurii si dinamicii populatiilor, cunoasterea factorilor exploatarii, ai organizarii productiei si managementului exploatarii. Aceste elemente sunt analizate si prezentate in cele sapte capitole ale lucrarii, cu referire la cele patru rase de baza crescute in Moldova: Bruna de Maramures, Baltata cu negru romaneasca, Baltata romaneasca si Pinzgau de Transilvania.

Lucrarea care este bogat ilustrata se adreseaza unor categorii largi de crescatori, dar si specialistilor din productie, managerilor din zootehnie si studentilor de la facultatile de profil.



George Ungureanu
MANAGEMENTUL PROCESARII SI CONSERVARII PRODUCTIEI


Format: Acad.
Nr. pag.: 314
ISBN-10 973-8953-53-7
ISBN-13 978-973-8953-53-6
Comanda prin email

Pret: 30 RON / 300,000 lei


Cartea are ca obiectiv îmbunatatirea procesarii si marketingului produselor agricole.

Obiectivele generale ale acestei masuri sunt rentabilizarea prelucrarii si comercializarii produselor agricole, cresterea competitivitatii si a valorii adaugate a produselor pe piata si crearea de locuri de munca.

Cunoasterea rolului tehnologiilor moderne in cresterea eficientei, precum si imbunatatirea calitatii produselor prelucrate si a controlului calitatii produselor alimentare cu respectarea cerintelor minime ale securitatii alimentare cerute de U.E.

Octavian Costel Vornicu
MONITORIZAREA SI SUPERVIZAREA PROCESELOR APICOLE


Format: Academic
Nr. pag.: 264
ISBN: 978 606 540 007 8
Comanda prin email
Pret: 28 RON / 280,000 lei

Apicultura moderna necesita aplicarea unor activitati continue si eficiente pentru pastrarea sanatatii si asigurarea dezvoltarii armonioase a familiilor de albine. In conditiile unor exigente crescute ale pietei,  obtinerea unei productii de calitate si in cantitati dorite face tot mai necesara desfasurarea de studii sistematice menite sa elucideze multitudinea de aspecte care influenteaza microclimatul din stupii cu albine, in special pe parcursul perioadei de iernare.

Pe plan mondial exista interes crescut al unor centre de cercetare,  referitor la multitudinea de aspecte ce trebuie avute in vedere pentru a  asigura sanatatea si dezvoltarea coloniilor de albine. Astfel, influenta mediului exterior si a materialelor din care sunt confectionati stupii, forma si dimensiunile stupului, amplasarea si orientarea stupilor in cadrul stupinei, izolatia stupilor si influenta acesteia asupra microclimatului din stupii cu albine, in special pe parcursul perioadei de iernare a coloniilor de albine, au facut obiectul unor cercetari minutioase.

Este binecunoscut ca in perioada friguroasa este posibila aparitia umezelii si chiar a mucegaiului pe peretii interiori ai stupilor, iar in iernile geroase si umede chiar aparitia condensului pe coaja ghemului care prin inghetare produce mortalitatea crescuta a albinelor.
Posibilitatile apicultorului de a interveni prompt si cu eficienta atunci cand apare  umiditate excesiva in stupi sunt indirecte si prin urmare limitate. Informarea apicultorului asupra calitatii microclimatului din stupul cu albine necesita existenta posibilitatilor tehnice de  monitorizare de la distanta.

Pe plan mondial culegerea datelor se realizeaza cu ajutorul  echipamentelor de uz general pentru achizitia datelor, exceptand echipamentul destinat apiculturii realizat in colaborare de firmele Apitronix™ si GoNet Media Inc.

Aceasta lucrare prezinta conceperea, realizarea si testarea unui echipament automat simplu precum si a unui echipament automat complex de monitorizare non-stop  a unui stup sau a mai multor stupi cu albine, cu ajutorul caruia se realizeaza culegere de date si transmitere la distanta, scurta sau lunga, referitoare la  parametrii principali din stupii cu albine care caracterizeaza starea coloniilor de albine in fiecare moment.

De asemenea, se prezinta o metoda directa, simpla, neinvaziva si eficienta de diminuare a umiditatii excesive din stupul cu albine.
Cu speranta ca prezenta lucrare va avea ecou in randul specialistilor din apicultura precum si in randul apicultorilor posesori de stupine mari sau mici, multumesc tuturor celor care vor avea disponibilitatea si bunavointa de a lectura cartea si de a formula observatii si sugestii pentru o eventuala editie viitoare.

Gheorghe Stan &
Daniel Simeanu
NUTRITIE ANIMALA


2005
Format: Academic
Nr. pag.: 198
ISBN: 973-8278-65-1 Comanda prin email
Pret: 22 RON / 220,000 lei

Obtinerea unor productii zootehnice ridicate depinde de o multitudine de factori; dintre cei mai importanti sunt gradul de ameliorare a animalelor si factorii de mediu, iar din ultima grupa de factori cel mai important este alimentatia, respectiv nivelul de alimentatie si calitatea hranei utilizate.

 

Petru Halga, Teona Avarvarei, Ioan Mircea Pop &
Viorica Popa
NUTRITIE SI ALIMENTATIE ANIMALA


2005
Format: Academic
Nr. pag.: 826
ISBN: 973-8278-74-0
Comanda prin email
Pret: 55 RON / 550,000 lei

Nutritia si alimentatia influenteazadirect si evident nu numai nivelul productiilor animale dar si reproductia, procesele de crestere si dezvoltare, starea de sanatate a animalelor si nu in ultimul rand eficienta economica – obiectiv determinant in desfasurarea activitatii din zootehnie.



Constantin Spataru, Mihaela Spataru & Vasile Cotofan
PARTICULARITATI MORFO-FUNCTIONALE ALE APARATULUI LOCOMOTOR LA BIZAM SI VEVERITA Nou!

Format: Academic
Nr. pag.: 268
ISBN: 978-606-540-074-0
Comanda prin email
Pret: 54 RON / 540,000 lei



Elena Ciudin
PASARI DE AGREMENT SI DECOR


Format: Academic
Nr. pag.: 334
ISBN: 978 606 540 011 5
Comanda prin email
Pret: 33 RON / 330,000 lei


Cresterea pasarilor este o preocupare straveche a oamenilor, care au gasit in aceasta activitate nu numai o sursa de hrana, dar si satisfactia de a infrumuseta mediul inconjurator.

In lume exista peste 8.700 de specii de pasari, cu aproximativ 27.000 de subspecii, din care mai mult de jumatate sunt intretinute ca pasari de agrement si decor.

Dovezile care atesta cresterea pasarilor de agrement dateaza inca din antichitate. Este stiut faptul ca, romanii cresteau in voliere special amenajate bibilici, fazani, pauni, porumbei, ciocarlii, prepelite, potarnichi si sturzi, doar pentru aspectul lor decorativ. Tot ei cresteau in semilibertate corbi, cotofene si gaite, datorita capacitatii lor de a imita vocea omeneasca. Pretul celor mai valoroase exemplare de pasari de agrement depaseau de multe ori pretul la care erau cumparati sclavii. Imparatul roman Octavianus Augustus, dupa victoria de la Actium, a fost intampinat de un corb cu urarea „Ave Cezar victorio imperator”.
Imi exprim speranta ca aceasta lucrare va constitui un ghid util atat pentru medicii veterinari si studentii in medicina veterinara cat si pentru persoanele care au in preajma sau doresc sa-si procure aceste fascinante fiinte cum sunt pasarile de agrement si decor.

- Autoarea


Vasile Ujica, Fanica Cotos & Ionel Nistor
RASA PINZGAU IN ROMANIA


Format: A5
Nr. pag.: 324
ISBN: 973-8278-75-9
Comanda prin email

Pret: 25 RON / 250,000 lei


Rasa Pinzgau in Romania face parte din patrimoniul genetic national, apreciata de crescatori sau ignorata de unii specialisti, crescuta de peste un secol in unele zone montane ale tarii.

Lucrarea cuprinde cinci capitole in care se trateaza:
- modul de formare, evolutia si raspandirea rasei;
- caracterele morfologice si insusirile fiziologice;
- aptitudinile pentru productia de lapte si comportamentul in diferite sisteme de exploatare;
- aptitudinile pentru productia de carne;
- programul zonal de ameliorare si strategia cresterii in exploatatiile private si mijlocii.

Steofil Creanga &
Vasile Maciuc
RASA SURA DE STEPA DIN ROMANIA


Format: Academic
Nr. pag.: 318
ISBN 978 606 540 034 4
Comanda prin email
Pret: 27 RON / 270,000 lei

In Romania, rasa Sura de stepa, uitata multa vreme si considerata lipsita de importanta, datorita potentialului genetic productiv inferior raselor ameliorate, a revenit In actualitate, acum cand specialistii abordeaza problema biodiversitatii genetice In lumea animala si urmaresc conservarea fondului de gene al raselor rustice, actiune ce este coordonata de FAO. Drept consecinta, In ultimul timp, se organizeaza tot mai multe dezbateri stiintifice intern si international, In care se discuta aceasta problema cu accent pe rasa de taurine Sura de stepa.

Conform clasificarilor FAO, rasa Sura de stepa face parte din grupa populatiilor In pericol de disparitie (grupa E), carora le sunt necesare programe de prezervare „in situ”, In scopul mentinerii neschimbate a structurii genetice. Prezervarea „in situ” a populatiilor In pericol de disparitie este ca tehnologie o problema de reproductie a liniilor stabile genetic.

Cititorii vor avea prilejul sa constate ca multe aspecte privind selectia genomica si evolutia rasei Sura de stepa, raman, In continuare, probleme de elucidat si cu toate acestea, lucrarea contribuie la Imbunatatirea substantiala a cunostintelor privind biodiversitatea genetica a lumii animale. De asemenea, acesta lucrare, apare Intr-un moment In care de la profesorul Agricola Cardas si pana In zilele noastre, informatiile care s-au publicat despre rasa Sura de stepa sunt sporadice, ori este timpul sa se cunoasca ca si noi avem o rasa de taurine, care ne reprezinta din punct de vedere istoric, reprezentand un „tezaur” ca fond genetic.

In concluzie, putem afirma, fara sa riscam unele exagerari de complezenta, ca lucrarea de fata reprezinta o reusita notabila a coordonatorilor respectiv autorilor si o recomandam cu  caldura tuturor celor care lucreaza In domeniul biologiei, zootehniei sau au preocupari asemanatoare. Ea va contribui la Imbogatirea informationala a specialistilor si la umplerea unui gol care se resimte In literatura de specialitate referitoare la diversitatea genetica si necesitatea conservarii fondului de gene al populatiilor animale pe cale de disparitie.

- Prof. univ. dr. ing. Horia GROSU

Benone Pasarin
SALMONICULTURA PRACTICA


Format: Academic
Nr. pag.:254
ISBN-10 973-8953-38-3
ISBN-13 978-973-8953-38-3
Comanda prin email
Pret: 32 RON / 320,000 lei


Cand s-a hotarat sa se dea tiparului cartea “Salmonicultura practica”, s-a pornit de la ideea ca este necesar un manual care sa includa un ansamblu de descrieri, instructiuni si teme practice, prin intermediul caruia sa se consilieze, in mod autorizat, practica tehnica si tehnologica a productiei salmonicole din zona montana a Moldovei.

Consideram ca se simtea, de foarte mult timp, necesitatea aparitiei unei carti prin intermediul careia, fara a se apela la date tehnice excesive, sa se faca o detaliere a varietatii speciilor de pesti din apele de munte, a valorii acestora, sa se exemplifice cerintele lor de habitat si de productie si, mai mult decat atat, sa se adreseze practicienilor care ar dori sa se perfectioneze sau sa-si conceapa o afacere cu specific de crestere si exploatare salmonicola.

Salmonicultura este activitatea de crestere a pastravilor.Aceasta activitate este o ramura a Zootehniei speciale, practic o Zootehnie a animalelor acvatice. In acest sens, metodele tehnologice specifice salmoniculturii trebuie racordate la regulile referitoare la biologia si fiziologia, genetica, ameliorarea, nutritia si alimentatia animalelor de ferma.

In ultima perioada de timp, respectiv dupa anul 1990, principalele exploatatii piscicole nou create au facut referire la diverse iazuri si helesteie cu specific carpicol, fapt pozitiv daca se gandeste la experienta multiseculara a zonei Moldovei in cresterea crapului, insa nu trebuie redusa importanta cresterii pestelui nobil care este pastravul.

Lucrarea de fata, rod al conlucrarii cu ingineri cu activitate piscicola si biologi, cu intreprinzatori particulari care au pornit o afacere cu specific salmonicol, cuprinde date de baza, actualizate, adaptate tarii noastre, fara insa a putea sa dezvolte toate aspectele specifice fiecarei pastravarii sau fond de pescuit, in parte. Acest lucru ramane la latitudinea si priceperea celor angrenati in munca din acest mirific domeniu

Marius Dolis
SERICICULTURA


Format: Academic
Nr. pag.:298
ISBN-10 973-8953-52-9
ISBN-13 978-973-8953-52-9
Comanda prin email
Pret: 27 RON / 270,000 lei

Aceasta lucrare se adreseaza studentilor Facultatilor de Zootehnie, Agricultura, Horticultura si Medicina Veterinara, elevilor liceelor cu profil agricol, specialistilor din domeniile zootehnic, agricol si medicinii veterinare. De asemenea, lucrarea este utila celor care, desi nu au specializarea necesara, doresc sa intreprinda activitati legate de cresterea viermilor de matase.

In cuprinsul lucrarii se regasesc atat aspecte ce privesc biologia si tehnologia de crestere a viermilor de matase, cat si aspecte privind baza furajera sericicola, respectiv infiintarea, intretinerea si exploatarea plantatiilor de dud, cum ar fi:
- incadrarea in sistematica zootehnica a speciilor de interes sericicol;
- morfofiziologia speciilor sericicole;
- utilajele sericicole;
- incubatia oualor speciilor sericicole;
- tehnologiile de crestere a larvelor de matase;
- recoltarea si sortarea gogosilor de matase;
- bolile viermilor de matase;
- particularitatile biologice ale dudului;
- caracterizarea nutritiva a frunzei de dud;
- tehnologiile de infiintare si intretinere a plantatiilor de dud;
- bolile si daunatorii dudului.


Stejarel Brezuleanu
SISTEME DE PRODUCTIE IN AGRICULTURA


Format: Academic
Nr. pag.:252
ISBN-10 973-8953-50-2
ISBN-13 978-973-8953-50-5
Comanda prin email
Pret: 26 RON / 260,000 lei

Lucrarea cuprinde in plan teoretic, conceptele principiile si legitatile care alcatuiesc sistemele agricole, precum si ansamblului metodelor, tehnicilor si instrumentelor prin care se pot studia sistemele agricole.

Lucrarea SISTEME DE PRODUCTIE IN AGRICULTURA se adreseaza in egala masura inginerilor agronomi, horticultori, zootehnisi dar mai ales inginerilor economisti din agricultura sau intreprinzatorilor care doresc sa-si dezvolte propriile afaceri.

In aceeasi masura ea este deosebit de utila studentilor si cadrelor didactice din invatamantul mediu sau superior agronomic


Prof. Dr. Constantin Pascal
TEHNICA APRECIERII SI EVALUARII PERFORMANTELOR PRODUCTIVE LA OVINE SI CAPRINE


Format: Academic
Nr. pag.:256
ISBN-10 973-8953-39-1
ISBN-13 978-973-8953-39-0
Comanda prin email
Pret: 30 RON / 300,000 lei


Incepand cu anul 1989 evolutia efectivelor de ovine din Romania a inregistrat un regres semnificativ, fiindperioada in care s-a produs practic cea mai spectaculoasa diminuare a septelului inregistrata in traditia milenara a cresterii ovinelor pe aceste meleaguri. Actualmente, in conditiile nou create specifice economiei de piata, se pare ca din punct de vedere numeric situatia efectivelor s-a redresat si, mai mult decat atat, in ultimii doi ani se constata o usoara sporire a ovinelor cresute si exploatate la nivel national. In aceste conditii, in cadrul complexului de masuri tehnico-organizatorice, prioritara ar trebui sa fie intensificarea activitatilor ce vizeaza ameliorarea efectivelor apartinand acestei specii.

Tinand cont de faptul ca in ameliorarea efectivelor de animale un rol deosebit revine selectiei, activitatile specifice acestei actiuni ar trebui intensificate astfel incat intr-un timp relativ scurt sa poata fi constatate primele rezultate concrete. Selectia la ovine se face prin respectare unor metode si tehnici specifice de teren si laborator, elaborate in stransa concordanta cu directia spre care este dirijata cresterea unei anumite rase sau populatii.

Reusita actiunii de selectie depinde in mare masura de modul in care sunt cunoscute o serie de criterii privitoare la identificarea raselor si a tipurilor morfo-productive pe baza unor particularitati de exterior, contolul cantitativ si calitativ al productiilor.

Tinand cont de toate aceste aspecte, elaborarea acestei lucrari se bazeaza pe o prezentare a criteriilor principale de apreciere a caracterelor si insusirilor morfoproductive specifice ovinelor, precum si a modului in care se determina calitatea productiilor si valoarea zootehnica a indivizilor destinati reproductiei. Din acest punct de vedere, prin continutul sau, lucrarea costituie un indrumator practic ce poate servi la efectuarea tuturor lucrarilor caracteristice selectiei ovinelor..

Marius Dolis &
Angela Gavrilas
TEHNOLOGIA CRESTERII ANIMALELOR Vol. !


Format: Academic
Nr. pag.:312
ISBN-10 973-8953-47-2
ISBN-13 978-973-8953-47-5
Comanda prin email
Pret: 31 RON / 310,000 lei


Teodor N. Stan
TEHNLOGIA CULTIVARII LEGUMELOR

Format: Academic
Nr. pag.: 210
ISBN: 973-8278-67-8

Comanda prin email

Pret: 23 RON / 230,000 lei

Cultura legumelor a constituit una dintre primele activitati practice ale omului. insa, o data cu aparitia societatii, s-au dezvoltat continuu cunostintele si metodele de cultivare a plantelor legumicole, acest ritm devenind deosebit de rapid in epoca moderna. Ceea ce a dus la consolidarea legumiculturii ca o stiinta de sine statatoare, desprinzandu-se astfel de fitotehnie, din care facea parte.

Delimitarea legumiculturii ca stiinta de sine statatoare s-a produs pe masura ce s-a trecut la aplicarea tehnologiilor din ce in ce mai perfectionate, la aparitia si dezvoltarea culturilor fortate si protejate.




Marius-Giorgi Usturoi
TEHNOLOGIA LAPTELUI SI A PRODUSERLOR DERIVATE


Format: Academic
Nr. pag.:176
ISBN-10 973-8953-43-X
ISBN-13 978-973-8953-43-7
Comanda prin email
Pret: 21 RON / 210,000 lei


In partea introductiva sunt prezentate aspectele referitoare la productia de lapte, însusirile organoleptice, fizice, chimice si microbiologice ale laptelui, precum si tehnicile de igienizare si de conservare a laptelui.

Partea a doua este axata pe detalierea tehnologiilor de obtinerea a laptelui pentru consum si a derivatelor din lapte (acido-dietetice, smântâna pentru consum, untul, tehnologia generala de obtinere a brânzeturilor si tehnologiile specifice de producere a principalelor grupe de brânzeturi). La acestea se adauga si tehnologiile de fabricatie ale înghetatei si ale produselor obtinute din subprodusele laptelui.

Cartea se adreseaza studentilor de la facultatile de Tehnologia prelucrarii produselor agricole si respectiv, Zootehnie, dar si specialistilor care lucreaza în unitati de procesare a laptelui.






Marius Giorgi Usturoi &
Gica Paduraru
TEHNOLOGII DE CRESTERE A PASARILOR

Format: Academic
Nr. pag.: 352
ISBN: 973-8278-70-8

Comanda prin email

Pret: 28 RON / 280,000 lei

Explozia demografica preconizata pentru mileniul III va ridica, indiscutabil, probleme grave legate de asigurare necesarului de hrana pentru populatia Terrei, care va depasi 7 miliarde de locuitori la nivelul anului 2010.

In acest context social, cre?terea animalelor va capata noi dimensiuni, dat fiind importanta pe care produsele de origine animala o au in alimentatia umana; proteina animala reprezinta baza unei hraniri rationale, iar unele dintre produsele obtinute de la animale sunt chiar indispensabile anumitor categorii de oameni.


Marius Dolis,
Angela Gavrilas, Ioan Gilca & Gabriel Hoha

ZOOTEHNIE GENERALA


Format: Academic
Nr. pag.: 182
ISBN:973-8953-19-7
Comanda prin email

Pret: 18 RON / 180,000 lei


Cartea prezinta toate speciile de animale crescute in interes zootehnic (bovine, cabaline, ovine, suine, pasari etc.). Sunt prezentate pe langa principalele rase de la fiecare specie, lucrari specifice zootehniei (abordare, individualizare, bonitare etc.).

___________________________
Editura acreditata de catre
Consiliul National al Cercetarii
Stiintifice din Invatamantul Superior
(Cod CNCSIS 116)





Copyright © 2002-2012
Editura ALFA
Toate drepturile rezervate. All rights reserved.

design by ZIdeZI